ГоловнаСвіт

Жителі Пуерто-Рико проголосували за входження до складу США

У Пуерто-Рико створять комісію, яка буде працювати над входженням держави до складу США.

Жителі Пуерто-Рико проголосували за входження до складу США
Жители Пуэрто-Рико
Фото: EPA/UPG

Жителі Вільно асоційованої держави Пуерто-Рико на референдумі проголосували за входження до складу США.

Про це повідомляє Associated Press. 

Референдум пройшов за рекордно низької явки - вона склала 23%.

Губернатор Пуерто-Рико пообіцяв врахувати думку людей, які проголосували на референдумі. Найближчим часом він збирається створити комісію, до якої увійдуть два американські сенатори і п'ятеро членів Палати представників, які будуть працювати над входженням держави до складу США і передачею вимог Пуерто-Рико в Конгрес.

Однак, як зазначає Associated Press, це малоймовірно. Явка на референдумі була дуже низькою - всього 23%. Це найнижчий показник явки в Пуерто-Рико з 1967 року. За вступ до складу США проголосували близько півмільйона жителів Пуерто-Рико. Майже 8000 осіб проголосували за проголошення незалежності від США, ще сім тисяч осіб - за збереження поточного державного статусу Пуерто-Рико.

Ця країна має статус "неінкорпорованої організованої території" США, тобто перебуває під управлінням цієї держави, але до її складу не входить. Верховна влада в Пуерто-Рико належить Конгресу США, проте держава має свою систему самоврядування.

Однією з причин, чому влада Пуерто-Рико виступає за повну інтеграцію в США, є економічні труднощі - зовнішній борг території становить близько $70 млрд, і зараз відбувається його реструктуризація. Якби Пуерто-Рико була штатом США, то могла б проголосити себе неплатоспроможною, тоді відповідальність за борги довелося б узяти на себе Вашингтону.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram