ГоловнаСвіт

У Пуерто-Рико почався референдум щодо державного статусу

Референдум має необов'язковий характер.

У Пуерто-Рико почався референдум щодо державного статусу
Флаг Пуэрто-Рико
Фото: EPA/UPG

Мешканці Пуерто-Рико в неділю, 11 червня, візьмуть участь у референдумі щодо державного статусу їхніх островів.

Про це повідомляє DW.

"Жителям території пропонують відповісти, яким вони бачать її майбутній статус: незалежна держава, входження до складу Сполучених Штатів Америки на правах штату чи збереження нинішнього статусу, чинного з 1898 року - території, що перебуває на правах самоврядування під юрисдикцією США", - йдеться в повідомленні.

Референдум має необов'язковий характер, оскільки тільки Конгрес США має право змінювати статус Пуерто-Рико.

Зазначають, що чинний губернатор Пуерто-Рико Рікардо Росселлі виступає за входження території у склад США на правах повноцінного 51-го штату, проте американські конгресмени не виявляють великого ентузіазму щодо цієї перспективи.

Однією з причин, чому влада Пуерто-Рико виступає за повну інтеграцію у США, є економічні труднощі - зовнішній борг території становить близько $70 млрд і зараз відбувається його реструктуризація. Якби Пуерто-Рико була штатом США, то вона могла б проголосити себе неплатоспроможною, тоді відповідальність за її борги довелося б узяти на себе Вашингтону.

Понад 3 млн жителів Пуерто-Рико є громадянами США, проте вони не мають права голосувати на виборах президента США, а делегація островів у Конгресі не має права голосу.

Нагадаємо, що наприкінці березня США запропонували Яресько вивести Пуерто-Рико з кризи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram