ГоловнаСвіт

Японія обіцяє запустити до 2025 року судна без людей на борту

Кораблями-привидами будуть керувати за допомогою штучного інтелекту.

Японія обіцяє запустити до 2025 року судна без людей на борту

Японські вантажоперевізники разом з кораблебудівниками працюють над створенням вантажних суден, які не потребують команди, самостійно прокладають курс і передбачають збої в роботі до того, як вони стануться.

Такими суднами будуть керувати за допомогою штучного інтелекту, який буде здатний, зокрема, прокласти найкоротший, безпечний і найменш енергозатратний курс. Їх розраховують спустити на воду вже до 2025 року, пише Бі-бі-сі. Штучний інтелект також буде передбачати поломки та інші проблеми, що допоможе знизити кількість аварій.

Компанії планують побудувати близько 250 безпілотних кораблів. Створення такої технології буде коштувати сотні мільйонів доларів.

На перших кораблях такого типу буде невелика команда, але план на майбутнє - створити абсолютно автономні судна.

Одна з фірм, що розробляють кораблі нового покоління, Nippon Yusen, раніше вже працювала над технологією, що дозволяє кораблям оцінювати ризики зіткнення шляхом аналізу даних.

Вона співпрацює з норвезькою компанією DNV GL, збираючи та аналізуючи дані про стан корабля і його характеристики.

Кораблебудівна компанія Japan Marine United, яка зараз працює над створенням "розумних" кораблів, теж працювала над схожим проектом: вона розробляла систему аналізу даних, щоб корабель міг передбачати поломки до того, як вони трапляються.

Британська компанія Rolls-Royce оголосила про створення вантажних суден, що не потребуватимуть людини: перші моделі будуть дистанційно керованими, і ввести їх в експлуатацію фірма обіцяє вже до 2020 року.

Основні функції будуть автоматизовані, але у такого судна таки залишиться капітан: він буде з суші стежити за роботою корабля і брати на себе управління в критичній ситуації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram