ГоловнаСвіт

Навальний висловився за "чесний референдум" у Криму

Найближчим майбутнім півострів не визнаватиметься ніким, вважає опозиціонер.

Навальний висловився за "чесний референдум" у Криму
Алексей Навальный
Фото: EPA/UPG

Російський опозиціонер Олексій Навальний заявив про необхідність провести в анексованому РФ Криму чесний референдум. Про це він сказав в інтерв'ю на телеканалі "Дождь".

"Що повинен зробити будь-який прекрасний, будь-який президент? Він повинен оголосити ще один нормальний, точніше, не ще один, а перший нормальний чесний референдум, який Україна, звичайно, не визнає з великою часткою ймовірності, ми розуміємо це", - сказав політик.

Навальний заявив, що розуміє, що його слова не подобаються багатьом в Україні та Росії, але він все одно впевнений, що в найближчому майбутньому Крим не буде визнаний ніким, але "фактично буде залишатися частиною Російської Федерації".

"Тут питання не в Україні і не в Росії, а питання в реальному волевиявленні жителів Криму, яке повинно бути визначено реально, а не так, як це було", - наголосив він.

За словами Навального, референдум, який пройшов, - "очевидна фальшивка".

Свою позицію щодо Криму Навальний озвучував неодноразово. За три роки анексії українського півострова Росією вона не змінилася.

Референдум "під дулами" про статус регіону пройшов у Криму і Севастополі 16 березня 2014 року. Згідно з "офіційними" даними за входження Криму до складу Росії в республіці проголосували 96,77% виборців, у Севастополі - 95,6%. "Верховна Рада" АРК і "Міська рада" Севастополя затвердили результати референдуму 17 березня. При цьому згодом рада з прав людини при Путіні визнала, що явка і результати референдуму в Криму сильно завищені.

Генеральна Асамблея ООН 27 березня прийняла резолюцію про свою прихильність територіальній цілісності України в її кордонах, визнаних міжнародним співтовариством. Верховна Рада України від 15 квітня прийняла закон, згідно з яким Крим і Севастополь були оголошені окупованими Росією територіями.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram