ГоловнаСвіт

У Каталонії оголосили дату референдуму про незалежність

Влада Іспанії має намір не допустити проведення плебісциту.

У Каталонії оголосили дату референдуму про незалежність
Фото: tsn.ua

Регіональний уряд Каталонії оголосив, що референдум про незалежність цього північно-східного регіону Іспанії відбудеться 1 жовтня 2017 року, повідомляє Німецька хвиля.

Рішення про референдум було прийнято на засіданні регіональної адміністрації в п'ятницю, 9 червня, без узгодження з урядом Іспанії.

Після засідання голова адміністрації Карлес Пучдемон зробив "державну заяву". Він, зокрема, сформулював питання плебісциту: "Чи хочете ви, щоб Каталонія стала незалежною державою з республіканською формою правління?"

Реакція уряду Іспанського королівства не змусила себе чекати. Він не допустить референдуму, оскільки він суперечить конституції Іспанії, що не допускає розділу країни.

Пучдемон обґрунтував прагнення своєї адміністрації до суверенітету тим, що уряд Іспанії нібито "не бажає вирішувати гострі проблеми регіону". Він звинуватив також Конституційний суд Іспанії в "упередженості" та "перешкоджанні вільному волевиявленню каталонців". Політик мав на увазі, що цей суд анулював результати опитування каталонців з питання про незалежність від 9 листопада 2014 року.

Лідера сепаратистів підтримав його заступник Оріол Жункерас, який нагадав, що каталонська адміністрація зверталася 18 разів за останні півтора року до уряду Іспанії з проханням погодити умови референдуму, але всякий раз "наштовхувалася на нерозуміння".

Уряд Іспанії, представлений консерваторами і підтриманий у питанні про референдум парламентською опозицією - соціалістами і центристами, дорікає каталонську адміністрацію в штучному нагнітанні націоналізму і нагадує, що в цьому регіоні, де проживає всього 8 мільйонів чоловік, - найвищий рівень життя в країні.

Одночасно центральна влада стверджує, що застосує всі законні засоби для недопущення плебісциту і можливого відокремлення Каталонії. Відповідно до чинного законодавства, мова може йти про притягнення до суду організаторів референдуму.

Крім того, уряд відповідно до 155 статті Конституції може скасувати режим автономії, який нині діє в Каталонії, і ввести в регіоні пряме правління з центру.

Нагадаємо, що 9 листопада 2015 року парламент Каталонії проголосував за відділення від Іспанії. Однак уже 12 листопада іспанський суд призупинив дію резолюції про незалежність Каталонії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram