ГоловнаСвіт

В Австралії відмовилися від будівництва сховища ядерних відходів

В австралійське сховище, ймовірно, вивозили б також ядерні відходи з України.

В Австралії відмовилися від будівництва сховища ядерних відходів
Фото: wikipedia.org

Уряд австралійського штату Південна Австралія більше не розглядає питання будівництва сховища для відпрацьованого ядерного палива на території штату.

Про це повідомляє телекомпанія АВС

"Це питання ніколи не було одним з тих, які можна вирішити в короткостроковій або навіть середньостроковій перспективі... Це дискусія, яка повинна була відбутися, і саме тому ми створили спеціальну Королівську комісію, яка зібрала належні матеріали", - заявив прем'єр штату Джей Везер.

Уряд штату доволі прискіпливо розглядав пропозицію про створення сховища, що, як очікувалося, повинно було принести в бюджет штату до 100 млн австралійських дол. ($75 млн). Серед можливостей, які відкривалися перед штатом, лобісти проекту згадували Україну, з якою Австралія підписала угоду на постачання урану для атомних станцій і яка потенційно могла скористатися сховищем для відпрацьованого ядерного палива.

Однак ця пропозиція не знайшла підтримки серед громадськості та опозиції. Для вирішення цього питання було створено спеціальну Королівську комісію, яка передбачала проведення консультацій представників федерального уряду країни з жителями міст, де влада має намір розмістити звалища ядерних відходів. За результатами роботи Комісії дві третини її членів виступили проти такого рішення.

Як відомо, Австралія є великим експортером уранових руд, проте населення Зеленого континенту виступає проти урядової політики щодо повернення в країну відпрацьованого палива, хоча міжнародна практика передбачає, що "країни, які постачають ядерне паливо, несуть відповідальність і за справу з відходами".

Як повідомляли в 2016 році, Китай вирішив спалювати ядерні відходи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram