ГоловнаСвіт

У Держдуму внесли законопроект про заборону обходу блокування сайтів (оновлено)

У РФ хочуть зобов'язати анонімайзери і VPN-сервіси блокувати сайти з реєстру заборонених ресурсів.

У Держдуму внесли законопроект про заборону обходу блокування сайтів (оновлено)
Госдума
Фото: EPA/UPG

У Держдуму Росії внесено законопроект, який забороняє використання технологій, що дозволяють обходити блокування сайтів.

Відповідний документ опубліковано на сайті нижньої палати російського парламенту

Крім того, пропонують зобов'язати пошукові системи "припиняти видачу посилань на заблоковані в Росії інформаційні ресурси".

Авторами документа виступили депутати Максим Кудрявцев ("Єдина Росія"), Микола Рижак ("Справедлива Росія") і Олександр Ющенко (КПРФ).

У квітні "Ведомости" повідомляли, що в Росії розробили законопроект, який забороняє використовувати інформаційні системи і програми, що дозволяють користувачам обходити блокування сайтів із забороненим контентом.

Джерела видання відзначали, що автор проекту - Роскомнагляд, документ підготовлено з ініціативи Радбезу РФ. Він пояснив, що суть законопроекту в тому, щоб зобов'язати анонімайзери і VPN-сервіси блокувати сайти з реєстру заборонених ресурсів.

Оновлено: Уповноважений із захисту прав підприємців в інтернеті Дмитро Мариничев назвав "безумством" законопроект про заборону використання технологій, які дозволяють обходити блокування сайтів, передає РБК.

"Усе це йде врозріз зі здоровим глуздом. У законопроекті йдеться про технології, які дозволяють обходити блокування. Передусім це VPN і анонімайзери. Як вони будуть відокремлювати VPN, який використовується в комерційних цілях, від VPN, який використовується для обходу блокування? Це неможливо визначити", - сказав Маринич.

Він зазначив, що технічно можна заборонити використовувати VPN на кінцевих пристроях. Однак омбудсмен назвав це "переслідуванням власних громадян і порівняв із забороною" вставляти у двері замки".

Анонімайзери і VPN-сервіси дозволяють анонімно користуватися інтернет-ресурсами - зокрема, тими, доступ до яких на території Росії заборонено.

Нагадаємо, напередодні Генпрокурор РФ запропонував спростити блокування сайтів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram