ГоловнаСвіт

До контрабанди російських нафтопродуктів на Захід через Білорусь причетне оточення Путіна, - екс-співробітник КДБ

У країнах ЄС, ймовірно, були структури, зацікавлені в російсько-білоруських контрабандних схемах.

До контрабанди російських нафтопродуктів на Захід через Білорусь причетне оточення Путіна, - екс-співробітник КДБ
Андрей Молчан
Фото: Belsat.eu

До контрабанди російських нафтопродуктів на Захід через Білорусь причетне оточення президента РФ Володимира Путіна.

Про це розповів колишній співробітник КДБ Білорусі, майор Андрій Молчан в інтерв'ю LB.ua.

Молчан утік у Швецію разом з оригіналами секретних документів, які викривають контрабанду нафтопродуктів на Захід під виглядом розчинників та іншої продукції. До контрабандної схеми, крім білоруської влади, виявилися причетні друг Володимира Путіна і пітерські кримінальні структури. Підприємство "Чесс-бел", причетне до контрабандної схеми, стало резидентом Вітебської вільної економічної зони у 2003 році - на той момент її засновниками були "Chess Ltd" (Айдахо, США) і ЗАТ "Чесс" (Санкт-Петербург, РФ).

ЗАТ "Чесс" є дочірньою структурою петербурзького холдингу "Рось", заснованого Юрієм Гамілком, Олександром Мардіним і Валерієм Ледовських - наближеними до лідера тамбовського ОЗУ Володимира Кумаріна-Барсукова. Своєю чергою Кумарін, згідно з інформацією деяких російських ЗМІ, перебував у приятельських стосунках з майбутнім президентом РФ Володимиром Путіним у петербурзький період його кар'єри. Зараз кримінальний авторитет відбуває в колонії 23-річний термін за вбивство бізнесмена, а тоді, в 90-ті, бійці його ПОП охороняли кооператив "Озеро".

"Чесс-бел" гнав склади з нафтопродуктами в Прибалтику, де їх купували посередники - фірми "Алексела Термінал" і "Євродек". Посередники перепродували нафтопродукти найбільшому енергетичному трейдеру Gunvor, співзасновником якого був Геннадій Тимченко - друг Путіна, "король держзамовлень" і один з найвпливовіших російських олігархів.

У 2014 році, після початку російської агресії в Україні, США ввели санкції проти Тимченка як людини, безпосередньо пов'язаної з Путіним. За даними Мінфіну США, Путін має інвестиції в компанію Gunvor і доступ до її коштів.

Як зазначив в інтерв'ю LB.ua керівник науково-дослідного центру Мізеса Ярослав Романчук, країни Євросоюзу ніяк не коментували російсько-білоруську контрабандну схему, оскільки "і в Латвії, і в Естонії, і в інших країнах, де купувалися ці "розчинники", теж були структури, зацікавлені в таких схемах".

"Вигоду від цієї схеми отримували всі її учасники. Андрій Молчан не сумнівається, що гроші від контрабанди нафтопродуктів йшли в гаманець "сім'ї Лукашенка", - розповідає кореспондент телеканалу "Белсат" Катерина Андрєєва - єдина білоруська журналістка, якій вдалося взяти в Стокгольмі інтерв'ю у офіцера КДБ-втікача.

"Звичайно, у нас немає прямих доказів - номерів банківських рахунків чи документів із підписом Лукашенка. Однак є непрямі докази. Тільки-но митники зупинили склад з контрабандою, "Чесс-бел" одразу поскаржився безпосередньо президенту. Я не знаю приватних компаній у Вітебській області, які відразу ж скаржаться президенту, а президент так оперативно реагує і доручає розібратися. Після чого керівництво КДБ наказує мовчати, як він сама стверджує, спустити розслідування на гальмах. При цьому тільки в установлених ним епізодах контрабанди білоруському бюджету були завдані збитки в розмірі $2 млн", - додала вона.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram