ГоловнаСвіт

Польські екологи назвали "Північний потік-2" шкідливим і непотрібним проектом

Юристи закликали владу Фінляндії відмовити у видачі екологічного дозволу на російський газопровід.

Польські екологи назвали "Північний потік-2" шкідливим і непотрібним проектом
Фото: EPA/UPG

Газопровід "Північний потік-2" є шкідливою для екології ініціативою, яка також суперечить нормам європейського права.

Про це під час прес-конференції у Варшаві заявили директор Greenpeace Польща Роберт Циглицький і юрист ініціативи ClientEarth "Юристи для землі" Марцин Сточкевич за результатами публічних слухань і підготовки зауважень до проекту з боку екологів з різних країн, які відбулися 5 червня у Фінляндії, передає "Укрінформ"

"Північний потік-2" є непотрібною і шкідливою інвестицією концернів, які за всяку ціну намагаються зробити Європу залежною від видобувних копалин", - заявив Циглицький.

Він зазначив, що під диктат енергетичних концернів змінювалося законодавство і заплющувалися очі на ретельну оцінку впливу таких інвестицій на навколишнє середовище.

"Тому ми вимагаємо повної оцінки соціально-екологічних витрат газопроводу "Північний потік-2", - підкреслив директор Greenpeace Польща.

За його словами, пропускна здатність "Північного потоку-2" оцінюється в 55 млрд куб. м на рік, а це означає викиди СО2 в атмосферу на рівні 106 млн тонн щорічно. "А це щорічні викиди на рівні всієї економіки Чехії", - порівняв Циглицький.

Представник ClientEarth "Юристи для землі" Сточкевич нагадав, що газопровід у восьми країнах ЄС буде пролягати поблизу мережі ділянок "Natura 2000", у тому числі двох польських ділянок. Отже, кожна інвестиція біля таких ділянок повинна ретельно оцінюватися.

"Рапорт оцінки впливу проекту "Північний потік-2" на екологію не містить достатньої оцінки впливу інвестиції на флору і фауну Балтійського моря", - зазначив Сточкевич.

Він закликав владу Фінляндії відмовити у видачі екологічного дозволу на цей проект.

"Схожим чином повинні діяти всі інші країни ЄС", - підкреслив Сточкевич.

Він також повідомив, що 13 червня у Щецині (північний захід РП) відбудуться публічні слухання, в результаті яких буде складено рапорт про транскордонну оцінку впливу "Північного потоку-2" на екологію. Цей документ буде передано міністру екології Польщі. Польські органи повинні оцінити ці зауваження, і якщо вони визнають їх істотними, то вони повинні передати їх іншим країнам, які також оцінюють вплив цього проекту на екологію.

"Північний потік-2" - проект будівництва газопроводу потужністю 55 млрд кубометрів з Росії до Німеччини через Балтійське море. Передбачається, що маршрут дном моря, а також точка входу в газотранспортну систему Німеччини у Грайфсвальді будуть ті самі, що й у першого Nord Stream, запущеного 2011 року.

Нагадаємо, що в травні Президент Петро Порошенко і лідер Помірної партії Швеції скоординували зусилля з протидії будівництву "Північного потоку-2".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram