ГоловнаСвіт

Російські спецслужби намагаються заблокувати вступ Македонії до НАТО, - ЗМІ

"Нова газета" розповідає про головне в розслідуванні міжнародного консорціуму OCCRP. 

Російські спецслужби намагаються заблокувати вступ Македонії до НАТО, - ЗМІ
Фото: EPA/UPG

Джерело з уряду Македонії на умовах анонімності передало архів з десятків секретних звітів журналістам міжнародного консорціуму Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP). У спільному розслідуванні також брав участь македонський телеканал NOVA TV і сербське видання KRIK, повідомляє  Нова газета.

Передані документи складені на основі прослуховування телефонних перемов, зовнішнього спостереження і розповідей джерел. У них ідеться про те, як російські офіцери СЗР і ГРУ спільно зі співробітниками посольства Росії намагалися впливати на внутрішню політику Македонії та інших балканських країн, щоб не допустити їхнього вступу до НАТО і просувати інтереси Росії.

Як зазначається, розвідувальна діяльність Росії активізувалася після того, як кілька балканських країн оголосили  про бажання вступити в НАТО. Наприклад, йдеться в документах, почесні консульства Росії в македонських містах Бітола і Охрід діють як розвідувальні бази.  

Протягом останніх дев'яти років Македонія перебуває "під впливом найсильнішої та руйнівної пропаганди, а також діяльності розвідувальних служб, яка здійснюється через посольство РФ", йдеться у звіті на ім'я Володимира Атанасовськи, керівника Служби безпеки і контррозвідки Македонії.

"РФ використовує методи так званої "м'якої сили" як частина стратегії з ізолювання Балкан від впливу Заходу. Крім того, російська зовнішня політика перебуває в тісній взаємодії з енергетичною стратегією, мета якої - здобути контроль над стратегічними енергетичними ресурсами країни", - йдеться у звітах .

Реалізацією цієї стратегії в Македонії опікуються троє офіцерів СЗР, які отримують вказівки зі штабу в Белграді, столиці Сербії, і чотири співробітники ГРУ зі штабом у Софії, столиці Болгарії. Їхня діяльність, судячи з документів, координується через посольство Росії в Скоп'є, столиці Македонії.

Македонські контррозвідники також вказують у звітах імена кореспондентів державного агентства ТАСС і представників Росспівробітництва як агентів російських спецслужб. (З міркувань безпеки "Нова газета" не розкриває їхніх імен.) 

 

До методів "м'якої сили" македонські контррозвідники відносять і численні культурні ініціативи посольства Росії. "Росія просуває ідею пан-слов'янської ідентичності і єдиної православної віри", йдеться в документах. З ініціативи російського посольства в Македонії останнім часом було відкрито близько 30 "асоціацій дружби". Крім того, посольство спонсорує будівництво православних церков по всій країні.

Судячи з усього, зусилля "російських агентів" були ефективними. Наприклад, Македонія не приєдналася до західних санкцій щодо Росії 2014 року через бойові дії на сході України. Македонська влада тоді заявляли, що санкції сильно вдарили б по економіці країни.

Спільні дії Росії та Сербії, на думку македонських контррозвідників, призвели до складної політичної кризи в Македонії: протистояння основних партій, яке закінчилося безладом у парламенті.

Архів секретних документів також включає прослуховування розмов деяких співробітників сербської розвідки BIA. У звітах говориться, що сербські розвідники активно допомагали російським колегам здійснювати їхні плани в Македонії.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram