ГоловнаСвіт

Активісти Amnesty передали в посольство РФ Парижі петицію про захист чеченських геїв

Петицію підписали близько 800 тис. осіб.

Активісти Amnesty передали в посольство РФ Парижі петицію про захист чеченських геїв

Активісти міжнародної правозахисної організації Amnesty International сьогодні передали в посольство РФ у Парижі петицію на захист прав ЛГБТ-спільноти в Чечні.

Про це повідомляє RFI.

Зазначають, що під закликом пролити світло на переслідування гомосексуалістів у Чечні підписалися понад 650 тис. осіб у всьому світу і понад 120 тис. людей у Франції.

Правозахисники влаштували акцію перед посольством Росії в Парижі, протягом якої розтягнули плакат "Зупиніть гомофобію в Чечні".

До правозахисників вийшов перший секретар посольства Вадим Зенкін і взяв у них коробки з підписами під петицією. При цьому в самому посольстві представників Amnesty не прийняли.

Про зустріч із Вадимом Зенкіним біля будівлі посольства в інтерв'ю RFI розповіла віце-президент Amnesty International France Сесіль Кудріу.

"Зустріч була дуже короткою. Але я все-таки встигла йому (представнику посольства) сказати, що навіть якщо пан Путін визнав, що необхідне розслідування, одночасно пан (Олександр) Орлов (посол РФ у Франції) заявляв в інтерв'ю, що слідчі нічого не знайшли і в Чечні нічого не відбувається. Я ще раз нагадала про нашу стурбованість і рішучість домогтися того, щоб розслідування дійсно відбулося і завершилося", - розповіла Кудріу. Сам Зенкін від коментарів відмовився, проте погодився сфотографуватися з представниками міжнародної правозахисної організації.

Аналогічні акції біля російських диппредставництв заплановано 2 червня в інших великих містах (в Брюсселі, Монреалі, Стокгольмі та Києві) в рамках всесвітнього дня солідарності з гомосексуалістами - жертвами переслідувань у Чечні.

Уперше про масові затримання і вбивства геїв у Чечні на початку квітня повідомила "Новая газета". Виданню було відомо як мінімум про три жертви. Пізніше "Новая" опублікувала розслідування, в якому розповідалося про існування в Чечні секретної в'язниці для геїв. Про другу таку в'язницю дізналося "Радіо Свобода". Наприкінці травня правозахисна організація Human Rights Watch опублікувала доповідь, в якій йшлося, що на знущаннях над затриманими геями в цих в'язницях був присутній спікер парламенту Чечні Магомед Даудов. Він сам назвав доповідь HRW "дешевим наклепом".

Влада республіки неодноразово відкидали звинувачення в переслідуванні геїв. На початку травня на ситуацію з гомосексуалами в Чечні звернула увагу канцлер ФРН Ангела Меркель і попросила президента Росії Володимира Путіна на зустрічі в Сочі вирішити цю проблему. Пізніше стало відомо, що Путін домовився з президентом Франції Еммануелем Макроном разом "відстежувати ситуацію" з геями в Чечні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram