ГоловнаСвіт

Сорос фінансує організації, що нагадують мафіозну мережу, - прем'єр Угорщини

Чимало НУО в Угорщині виступили проти чергового націоналістичного законопроекту Орбана.

Сорос фінансує організації, що нагадують мафіозну мережу, - прем'єр Угорщини
Виктор Орбан
Фото: EPA/UPG

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що його країна продовжить наполягати на законодавстві, спрямованому на посилення контролю за неурядовими організаціями, які фінансуються із закордонних джерел.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

"Угорщина наполягатиме на законодавстві, спрямованому на більший контроль за неурядовими організаціями, що фінансуються із зовнішніх джерел, оскільки ті, які фінансуються мільярдером Джорджем Соросом, діють як мафіозна мережа", - йдеться в повідомленні.

За словами Орбана, заява, зроблена напередодні Соросом про те, що він захоплюється "як мужньо угорці чинили опір обману і корупції мафіозної держави, встановленої Орбаном", була оголошенням війни.

"Це оголошення війни, без сумніву... Єдина мережа, яка працює мафіозними методами, яка непрозора... в Угорщині - це мережа Сороса", - заявив Орбан.

Відповідно до закону, на підтримці якого в парламенті Орбан наполягає особисто, неурядові організації з іноземним фінансуванням не менш ніж 7,2 млн форинтів будуть зобов'язані офіційно реєструватися. Багато НУО в Угорщині заявили, що цей законопроект стигматизує їх.

11 квітня правоконсервативний уряд прем'єр-міністра Віктора Орбана шляхом прискореної процедури провів через парламент законопроект, згідно з яким іноземні ВНЗ повинні мати відділення у своїй країні, крім відділення в Угорщині. Конституційний суд Угорщини незабаром повинен розглянути законопроект, згідно з яким Центрально-Європейський університет (CEU), заснований американським мільярдером Джорджем Соросом, фактично муситиме припинити свою роботу в країні.

CEU, в якому навчаються близько 1800 студентів із сотні країн, має статус приватного іноземного вишу з акредитацією в США, але в нього єдине відділення в Будапешті.

Регулярні демонстрації проти політики партії Орбана тривають уже близько двох місяців.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram