ГоловнаСвіт

Французьким чиновникам заборонять працевлаштовувати родичів

Французький уряд намагається повернути довіру громадян до влади.

Французьким чиновникам заборонять працевлаштовувати родичів
Премьер Франции Эдуар Филипп
Фото: EPA/UPG

У Франції законопроект про прозорість політичного життя заборонить парламентаріям наймати на роботу родичів. Заборона торкнеться не тільки депутатів і сенаторів, а й членів уряду, місцевих чиновників і співробітників їх кабінетів.

Про це на прес-конференції заявив міністр юстиції країни Франсуа Байру, повідомляє RFI.

"Наше головне завдання - знайти спосіб повернути довіру громадян до влади", - сказав Байру.

Як зазначено, для цього міністр представить на розгляд парламенту спеціальну поправку до Конституції.

Відповідно до законопроекту, депутати, сенатори та місцеві чиновники не зможуть займати ідентичну посаду більше трьох термінів поспіль. Виняток робиться лише для сільських чиновників. Податкові порушники, якщо їх провина буде доведена в суді, протягом 10 років не зможуть займати виборні посади.

Уряд також планує створити "банк демократії", який видаватиме кредити політичним партіям і кандидатам. Останніх, своєю чергою, зобов'яжуть надавати гарантії платоспроможності.

Відзначено, що ухвалення закону про прозорість політичного життя було однією з головних передвиборних обіцянок нового президента, а також однією з умов політичного альянсу між Еммануелем Макроном і Франсуа Байру в лютому 2017 року.

Мета реформи - уникнути конфлікту інтересів, підвищити прозорість виборів і переглянути джерела фінансування партій.

Згідно з нещодавно проведеним опитуванням, 57% французів заявили, що довіряють президенту Еммануелю Макрону та його реформам.

Подання законопроекту також співпало з початком попереднього розслідування стосовно міністра регіонального розвитку Рішара Феррана. Його підозрюють у неетичних операціях із нерухомістю. Байру коментувати рішення прокуратури міста Брест відмовився.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram