ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

У Чечні зажадали заблокувати доступ до сайтів із карикатурами Charlie Hebdo

Французький сатиричний журнал опублікував карикатуру на переслідування геїв у Чечні.

У Чечні зажадали заблокувати доступ до сайтів із карикатурами Charlie Hebdo
Кадыров
Фото: Предоставлено автором

Прокуратура Шалінського району Чечні зажадала заблокувати доступ до сайтів, на яких розміщують малюнки і карикатури французького сатиричного тижневика Charlie Hebdo, які мають на "меті образити релігійні почуття віруючих".

Про це повідомляють на сайті прокуратури.

З такою вимогою прокуратура Чечні звернулася до Ленінського районного суду Грозного. На думку прокуратури Чечні, "малюнки та карикатури" ображають почуття віруючих і можуть "служити передумовою для розпалювання національної, расової чи релігійної ненависті і ворожнечі".

Які саме сайти прокуратура зажадала заблокувати, не уточнюють. У чеченському управлінні Роскомнагляду РБК повідомили, що сайти з публікаціями карикатур Charlie Hebdo можуть бути внесені до реєстру заборонених, якщо буде прийнято відповідне рішення суду.

У квітні Charlie Hebdo опублікував карикатуру про переслідування геїв у Чечні. На малюнку, зокрема, зображувався чоловік, схожий на голову Чечні Рамзана Кадирова.

Уперше про масові затримання і вбивствах геїв у Чечні на початку квітня повідомила "Новая газета". Виданню було відомо як мінімум про трьох жертв. Пізніше "Новая" опублікувала розслідування, в якому розповідалося про існування в Чечні секретної в'язниці для геїв. Про другу таку в'язницю дізналося "Радіо Свобода". Наприкінці травня правозахисна організація Human Rights Watch опублікувала доповідь, в якій йшлося, що при знущання над затриманими геями в цих в'язницях був присутній спікер парламенту Чечні Магомед Даудов. Він сам назвав доповідь HRW "дешевим наклепом".

Влада республіки неодноразово відкидала звинувачення в переслідуванні геїв. На початку травня на ситуацію з гомосексуалами в Чечні звернула увагу канцлер ФРН Ангела Меркель і попросила президента Росії Володимира Путіна на зустрічі в Сочі вирішити цю проблему. Пізніше стало відомо, що Путін домовився з президентом Франції Еммануелем Макроном разом "відстежувати ситуацію" з геями в Чечні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram