ГоловнаСвіт

Washington Post повідомила про плани Трампа повернути Росії дипломатичні дачі в США

Білий дім розглядає введення обмежень на роботу резиденцій.

Washington Post повідомила про плани Трампа повернути Росії дипломатичні дачі в США
Фото: EPA/UPG

Білий дім планує повернути Росії дві дипломатичні резиденції - в Нью-Йорку і Меріленді, закриті адміністрацією президента Барака Обами в грудні 2016 року у відповідь на ймовірне втручання Росії у вибори президента США.

Про це повідомляє The Washington Post.

Адміністрація нового президента Дональда Трампа при цьому розглядає введення обмежень на роботу резиденцій. Одним з них може стати позбавлення дач дипломатичного імунітету. У такому разі вони не будуть поза досяжністю для американських правоохоронних органів, пояснює газета.

Видання зазначає, що будь-які поступки Росії можуть спричинити скандал, враховуючи, що ФБР і Конгрес ведуть розслідування можливих зв'язків передвиборного штабу Трампа з Москвою.

На початку травня адміністрація Трапа заявила, що розгляне питання про повернення дач, якщо Росія скасує обмеження на будівництво нової будівлі консульства США в Санкт-Петербурзі. Однак через два дні держсекретар США Рекс Тіллерсон заявив голові МЗС РФ Сергію Лаврову і послу Росії в США Сергію Кисляку, що Вашингтон більше пов'язує питання повернення резиденцій з будівництвом консульства, повідомили джерела WP.

Старший радник Тіллерсона заявив газеті, що домовленостей на цю тему між США і Росією досягнуто не було і що наступна зустріч можновладних представників двох країн відбудеться в червні в Санкт-Петербурзі.

На початку травня повідомляли, що російська влада розглядає можливість арешту держвласності США в Москві, якщо не будуть зняті обмеження на використання Росією дипломатичних дач.

Обама в грудні пояснив рішення заблокувати доступ до резиденції тим, що вони "використовувалися представниками Росії для цілей, пов'язаних з розвідкою". Він також ввів санкції щодо російських спецслужб ФСБ і ГРУ. Крім того, США видворили з країни 35 російських дипломатів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram