ГоловнаСвіт

Трамп має намір скасувати укази про поліпшення відносин з Кубою, - The Daily Caller

Очікується, що кілька сенаторів-республіканців розкритикують дії президента.

Трамп має намір скасувати укази про поліпшення відносин з Кубою, - The Daily Caller
Фото: bbc.com

Президент США Дональд Трамп має намір скасувати низку підписаних Бараком Обамою указів про поліпшення відносин із Кубою.

Про це повідомляє The Daily Caller із посиланням на кілька джерел.

Як повідомляють два джерела, такий перебіг подій пов'язаний з ініціативою сенатора-республіканця Флориди Марко Рубіо, сенатора Демократичної партії Нью-Джерсі Боба Менендеза і республіканського сенатора Флориди Маріо Діаса-Баларта.

Очікується, що Трамп оголосить про ці зміни в червневій промові в Маямі. При цьому президент Американсько-кубинської торгово-економічної ради Джон Кавулич заявив, що адміністрація Трампа готова була оголосити про "відкат" відносин з Кубою ще в лютому 2017 року, "проте цьому завадили питання, не пов'язані з Кубою".

Зазначають, що Білий дім відмовився підтвердити або спростувати цю інформацію.

Разом з тим видання зазначає, що скасування підписаних Обамою указів, ймовірно, спровокує негативну реакцію декотрих республіканців. Так, законопроект про скасування всіх обмежень на поїздки на Кубу і з неї, запропонований сенатором від Аризони Джефформ Флейком, підтримують дев'ять сенаторів-республіканців.

"Визнання невід'ємного права американців їздити на Кубу є не поступкою диктаторам, а виразом волі, - йдеться в заяві Флейка. - Це американці потерпають від нашої заборони на поїздки, а не кубинський уряд".

Нормалізація відносин між владою Куби і США почалася 2014 року. У серпні 2015-го на острів приїхав тодішній держсекретар США Джон Керрі, на Кубі було відкрито американське посольство. У березні 2016 року Гавану відвідав Барак Обама.

Згодом між країнами було відновлено чартерне авіасполучення.

США також послабили торгове ембарго проти Куби. При цьому обраний американський президент Дональд Трамп у листопаді пригрозив відмовитися від нормалізації відносин з Гаваною і вимагав укладення вигіднішої для Штатів угоди.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram