ГоловнаСвіт

Помер Збігнєв Бжезінський

Колишній радник президента США помер у віці 89 років.

Помер Збігнєв Бжезінський
Фото: argumentua.com

У США у віці 89 років помер відомий американський політолог, соціолог і колишній радник президента США Джиммі Картера Збігнєв Бжезінський.

Про це повідомила у своєму Instagram його дочка Міка Бжезінська.

"Мій батько тихо пішов у інший світ цієї ночі", - написала вона.

За даними The New York Times, Бжезінський помер в лікарні американського штату Вірджинія.

Бжезінський - американський політолог, соціолог і державний діяч польського походження. З 1966 по 1968 роки Бжезінський входив до Ради з планування політики Держдепартаменту США, а з 1977 по 1981 роки обіймав посаду радника з національної безпеки президента США Джиммі Картера.

Бжезінський народився 28 березня 1928 року у Варшаві, однак з 1938 року жив у Канаді, а потім виїхав до США. У 1950 році він закінчив університет Макгілла за спеціальністю політологія. Його докторська дисертація була присвячена формуванню тоталітарної системи в СРСР. Через три роки він отримав докторський ступінь в університеті Гарварда.

У 1958 році Бжезінський став американським громадянином, після чого почав брати активну участь у роботі Ради з міжнародних відносин, а потім і у засіданнях Більдербергського клубу, що об'єднує впливових політиків і бізнесменів, а також у роботі Тристоронньої комісії.

Під час своєї роботи на посаді радника Джиммі Картера Бжезінський відстоював антирадянську позицію. Це поставило його в суперечність з двома іншими наближеними до Картера радниками - держсекретарем Кіром Венсом, який наполіг на укладенні з Москвою Угоди про обмеження стратегічних озброєнь (ОСО-2), і міністром оборони Гарольдом Брауном, який пропонував укласти двосторонню американо-радянську угоду щодо скорочення розгортання збройних сил в Європі.

Бжезинський відіграв вирішальну роль у рішенні відправити американський спецназ для порятунку заручників з посольства США в Тегерані в 1981 році. Провалена військова операція з їхнього порятунку і нездатність вирішити дипломатичну кризу у відносинах з Іраном згодом негативно позначилися на політичній кар'єрі Картера - на виборах 1981 року він програв Рональду Рейгану.

Коли радянські війська вторглися до Афганістану в 1979 році, Бжезінський підтримав ініціативу озброєння афганських повстанців. За жорстку позицію політолога щодо радянсько-американських відносин головна газета КПРС "Правда" назвала його "ворогом політики розрядки".

Бжезінський є автором понад 30 книг, зокрема "Великої шахівниці", про гегемонію США і про стратегії, які могли бути застосовані для досягнення могутності в XXI столітті. У своїй монографії він стверджував, що Америка в геополітичній стратегії орієнтована на Євразію, а той, хто контролює цей регіон, може досягти влади над усім світом. Він зазначав, що США необхідно поширити свої впливи в колишніх республіках СРСР, а також в центральній Азії.

В останні роки він співпрацював з американським Центром стратегічних і міжнародних досліджень, викладав у Школі сучасних міжнародних досліджень Пола Нітце при Університеті Джонса Гопкінса у Вашингтоні і належав до організації Freedom House та Американської академії гуманітарних і природничих наук.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram