ГоловнаСвіт

Переговори щодо возз'єднання Кіпру провалилися

Сторонам не вдалося досягти "спільної позиції" про скликання фінального саміту.

Переговори щодо возз'єднання Кіпру провалилися
Фото: EPA/UPG

Посол ООН Еспен Барт Ейде, який брав участь у переговорах щодо возз'єднання Кіпру, в п'ятницю, 26 травня, оголосив про припинення переговорів, повідомляє DW.

Як пояснив Ейде, сторонам не вдалося досягти "спільної позиції" про скликання фінального саміту, на якому представники Республіки Кіпр і невизнаної Турецької республіки Північного Кіпру спробували б домовитися про остаточну угоду про возз'єднання.

Рішення про припинення переговорів стало найбільшим регресом з початку їхнього початку два роки тому, зазначає Associated Press. Однак в ООН розраховують на те, що переговорний процес щодо возз'єднання Кіпру не зазнав остаточного провалу.

Еспен Барт Ейде повідомив, що провів окремі переговори з кожної зі сторін, в результаті чого можна констатувати, що, незважаючи на спроби подолати протиріччя, "немає ніякої перспективи" досягти згоди щодо саміту. Ейде зазначив, що планує провести консультації з генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррішем, щоб визначитися з подальшими діями.

Під час переговорів, які почалися в травні 2015 року, сторонам вдалося досягти згоди з багатьох питань, зокрема, розподілу влади в майбутній федерації. Однак в питаннях безпеки і територіальних питаннях розбіжності сторін виявилися занадто сильними, щоб досягти компромісу.

Острів Кіпр залишається розділеним на дві частини з 1974 року, коли Туреччина вторглася на Кіпр у відповідь на спробу перевороту для об'єднання острова з Грецією. Острів розділився на самопроголошену Турецьку Республіку Північного Кіпру і визнану в світі Республіку Кіпр на півдні країни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram