ГоловнаСвіт

У парламенті Туреччини стверджують, що доведено причетність Ґюлена до спроби путчу

Турецький парламент розкритикував діяльність розвідслужб країни.

У парламенті Туреччини стверджують, що доведено причетність Ґюлена до спроби путчу
Фетхуллах Гюлен
Фото: EPA/UPG

Голова комісії парламенту Туреччини з розслідування подій спроби перевороту 15 липня 2016 року Решат Петек заявив, що комісія прийшла до висновку, що за спробою перевороту в країні стоїть терористична течія проповідника Фетхуллаха Ґюлена (FETO).

Про це повідомляє агентство Anadolu.

"Це чітко і ясно відображено в підсумковому звіті комісії", - зазначив Петек.

Голова парламентської комісії зазначив, що всі факти і дані вказують на те, що рішення про організацію перевороту було прийнято течією Ґюлена, чиїм структурам і всередині Туреччини, і за кордоном останні 50 років протегували певні зовнішні сили.

Він також висловив невдоволення діяльністю розвідслужб Туреччини.

"Турецька розвідка, що діє і в країні, і за кордоном, не відповідає вимогам держави. Необхідно усунути проблеми і недоліки в діяльності розвідувальних структур, розробити нову концепцію національної розвідки Туреччини, яка могла б відповідати цілям і завданням країни", - сказав Петек.

Нагадаємо, що сам Фетхуллах Ґюлен, який проживає у США і звинувачений Анкарою в організації невдалої спроби путчу в країні, пообіцяв повернутися в Туреччину, якщо незалежне міжнародне розслідування доведе його провину.

Раніше цього тижня в Туреччині почався процес проти підозрюваних в організації путчу. Сторона звинувачення вимагає довічного ув'язнення для понад 200 підсудних.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram