ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Іноземні кредитори Росії різко скоротили купівлю російських облігацій

Мінфін РФ не зміг продати весь обсяг облігацій, що випускаються для покриття дефіциту бюджету.

Іноземні кредитори Росії різко скоротили купівлю російських облігацій
Фото: expert.ru/Даниил Примак

Мінфін Росії не зміг продати весь обсяг облігацій, що випускаються для покриття дефіциту бюджету. Іноземні гравці, які раніше активно скуповували російський борг, різко скоротили свої покупки.

Про це повідомляє журнал "Эксперт"

Так, Мінфін РФ, який розмістив на ринку два випуски облігацій, отримав від продажу паперів лише 29 млрд рублів замість запланованих 45 млрд рублів. Це найгірший результат з 2013 року, причому жоден із запропонованих випусків не вдалося реалізувати повністю, незважаючи на знижки до ринкової ціни. 10-річних ОФП 26219 Мінфін РФ зміг продати лише на 21,47 млрд з 25 млрд рублів, а папери з плаваючою ставкою (ОФП 24019) - на третину, ніж заявлена сума 7,49 млрд з 20 млрд рублів. Bloomberg також зафіксував падіння інтересу іноземних інвесторів до рубля. За квітень-травень прибутковість операцій керрі-трейд з рублем впала з 11 до 1%, а приплив капіталу від іноземців скоротився з $348 млн в лютому до $34 млн у травні, що стало мінімумом з минулого жовтня.

При цьому, як нагадує аналітик соціальної мережі для інвесторів eToro в Росії і СНД Михайло Мащенко, між державними облігаціями США і Росії існує величезна різниця: якщо облігації першої країни є безризиковими активами, то російські папери є суто спекулятивним інтересом. В американські облігації інвестують довгі гроші, наприклад, уряди Японії ($1,118,5 млрд), Китаю ($1087,6 млрд), Швейцарії ($234,5 млрд), Росії ($99,8 млрд), тоді як російські папери користуються попитом тільки у фондів, що займаються ризикованими інвестиціями і заробляють на carry-trade.

На думку Мащенка, цілком можливо, що іноземні гравці перечікують невизначеність, пов'язану з подальшими заходами ОПЕК щодо нормалізації сировинних котирувань, і знову повернуться до покупок після пролонгації термінів глобального нафтового пакту.

На ринок облігацій федеральної позики (ОФП) впливає посилення геополітичних ризиків щодо Росії через нагнітання скандалів із можливим втручанням Москви у вибори в США, відзначає провідний аналітик ГК TeleTrade Марк Гойхман. Про це цього тижня заявив і колишній директор ЦРУ Джон Бреннан на слуханнях у Палаті представників США. В результаті погіршується настрій іноземних інвесторів до російських паперів. Окрім того, ринок очікує підвищення процентної ставки ФРС 14 червня. Імовірність цієї події збільшилася до 77,6% з 60% тиждень тому, згідно з ф'ючерсами на Чиказькій біржі. Зростання ставки може підвищити прибутковість безризикових американських трежеріс. Це робить ще менш привабливими операції керрі-трейд із вкладеннями в російські активи. Саме зменшення попиту нерезидентів на ОФП уже вдруге поспіль не дозволив Мінфіну РФ розмістити запланований обсяг боргових паперів. Почала виявлятися надмірна залежність російського ринку від іноземних спекулянтів. Саме вони, визнає експерт, викуповували 80% усього нового боргу Мінфіну РФ у першому кварталі. І в момент зміни кон'юнктури розміщення ОФП стало вразливим.

Тепер, у разі продовження зовнішньополітичного негативу, виникає дві групи ризиків, вказує Марк Гойхман. Перша - складність залучення запланованих сум позик для покриття дефіциту російського бюджету. Вони становлять 0,5 трлн руб у другому кварталі і більш ніж 1 трлн руб. до кінця року. І крім того, значний обсяг євробондів. Найімовірніше, це підвищить відсоток за залученнями. Вже 24 травня прибутковість за російськими "десятирічками" підвищилася за день на 1,4% - з 7,445% річних до 7,55%. Крім цього, ширше залучатимуть кошти внутрішнього ринку. Цього тижня вони були обмежені виплатами податків.

Друга група ризиків пов'язана з небезпекою різкого, лавиноподібного виходу нерезидентів із російських активів. Він може відбутися, наприклад, у разі раптового загострення конфліктів навколо Дональда Трампа або сильного падіння нафтових цін, якщо ОПЕК не вдасться домовитися про прийнятні для ринку умови скорочення видобутку нафти. При цьому шоковий розпродаж рублевих інструментів може призвести до різкого підвищення курсу долара до 60-65 руб. і посилення інфляції. Поки що такі сценарії мало ймовірні, але скидати їх з рахунків не можна, вважає аналітик.

Як повідомляли раніше в травні, в російських міністерствах почали економити на відрядженнях і папері.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram