ГоловнаСвіт

В Австралії проходить історичний саміт лідерів аборигенів

Аборигени запропонують владі поправки до конституції в інтересах корінного населення Австралії.

В Австралії почався історичний саміт аборигенів, присвячений 50-й річниці визнання прав корінних жителів Зеленого континенту.

Про це повідомляє The Guardian

Як уточнює агентство Рейтер, 250 лідерів корінних австралійських племен зібралися в центрі країни на священній для аборигенів скелі Улуру, щоб обговорити і запропонувати владі поправки до конституції в інтересах корінного населення Австралії.

27 травня 1967 року в Австралії було проведено референдум, за підсумками якого було внесено поправки до конституції країни, які дозволили ухвалювати спеціальні закони в інтересах корінного населення і вилучили положення про те, що чисельність австралійських аборигенів не враховувалася при розподілі місць у парламенті, розподілі фінансів і прийнятті інших рішень. За ухвалення цих поправок проголосувало 90,2% виборців, що є найвищим результатом за всю історію країни. Однак у конституції країни аборигени, як і раніше, не згадуються.

Нинішній саміт, як вважають його учасники, допоможе досягти одностайності в питанні про визнання корінного населення, тим самим давши можливість боротися за права на землю, самовизначення, поліпшення соціального та емоційного благополуччя, а також свободу від расової дискримінації.

Рекомендації представників корінних жителів континенту будуть передані керівництву країни в червні.

Аборигени становлять лише 700 тис. осіб з 23-мільйонного населення Австралії, зазначає Рейтер. При цьому агентство наголошує, що вони серйозно страждають від таких проблем, як алкоголізм, домашнє насильство, підвищений рівень суїцидів та інших.

Як повідомляли в квітні, уряд Австралії ускладнює отримання громадянства.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram