ГоловнаСвіт

В Оборонній концепції Польщі Росія названа основним дестабілізуючим фактором

"Роcія готова дестабілізувати ситуацію в інших країнах, підважуючи їхню територіальну цілісність, порушуючи при цьому міжнародне право".

В Оборонній концепції Польщі Росія названа основним дестабілізуючим фактором

У новій Оборонній концепції Польщі наголошено, що Росія далі порушує міжнародне право, намагається дестабілізувати країни свого оточення і Заходу і становить загрозу для Польщі, країн регіону, а також інших держав, які зацікавлені в стабільному міжнародному укладі.

Особливо непокоїть постійне зростання в Росії військових витрат, сказано в оприлюдненому документі.

"Кінцевою метою Росії залишається введення нового міжнародного ладу, який спирається на так звану концепцію "домінування наддержав". Ми оцінюємо, що до 2032 року (період прогнозу - ред.) Москва збереже агресивну лінію в закордонній політиці і політиці безпеки. Це створює безпосередню загрозу для Польщі, інших країн східного флангу НАТО, враховуючи асиметрію військових потенціалів між Росією і перерахованими країнами", - йдеться в документі.

Зазначено, що "особливе занепокоєння" викликають випадки застосування Росією своєї армії для реалізації політичних цілей, прикладами чого є війна з Грузією у 2008 році чи окупація Кримського півострова і напад на Україну у 2014 році.

"Роcія готова дестабілізувати ситуацію в інших країнах, підважуючи їхню територіальну цілісність, порушуючи при цьому міжнародне право", - йдеться в концепції.

Як наголошують, свої дії Москва часто маскує і веде "нижче від порогу війни".

"Ініціювання Росією конфлікту регіонального рівня за участю однієї або декількох країн НАТО є реальною перспективою. Можливе також провокування допоміжних конфліктів у різних частинах світу з метою створення нових площин тиску на країни Заходу", - наголошено в концепції.

У документі наголошено також, що Росія одночасно реалізує широку програму технічної модернізації своєї армії, проводить інтенсивні військові навчання, мілітаризує суспільство.

"Витрати на військові цілі становлять для неї пріоритет і збережуться на високому рівні навіть у разі тривалої економічної стагнації. Російська політика тісно пов'язана з операціями спецслужб, зокрема їхніми активними діями (наприклад, дезінформацією, яка ведеться проти інших країн)", - підкреслено в концепції.

Також наголошено, що асиметрію у співвідношенні сил з НАТО Росія намагається компенсувати за рахунок кібератак або погроз про застосування сил проти окремих країн, зокрема тактичної ядерної зброї.

Нагадаємо, що наприкінці квітня в Польщі створили Центр протидії російській пропаганді.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram