ГоловнаСвіт

Гаазький трибунал вирішив повернути під арешт колишніх керівників спецслужб Сербії

Раніше Йовіца Станішича і Франка Сіматовіча трибунал виправдав.

Гаазький трибунал вирішив повернути під арешт колишніх керівників спецслужб Сербії
Фото: EPA/UPG

Міжнародний кримінальний трибунал з колишньої Югославії повідомив, що наказав Сербії повернути під арешт в Гаагу двох колишніх сербських спецслужбовців, над якими повинен початися повторний процес.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Як повідомили в трибуналі, Міністерство внутрішніх справ Сербії має до 30 травня повернути в Центр утримання ООН в нідерландській Гаазі, де працює цей судовий орган, 66-річного Йовіца Станішича і 67-річного Франка Сіматовіча.

Їх вже судили в Гаазькому трибуналі і після процесу, що тривав з 2009 по 2013 рік, виправдали. Але в 2015 р. судді скасували цей вердикт за результатами апеляції, встановивши, що під час першого процесу були допущені декілька юридичних помилок.

Апеляційна палата Гаазького трибуналу призначила повторний розгляд справи Станішича і Сіматовіча з чотирьох звинувачень в причетності до військових злочинів, які на території Боснії і Хорватії після розпаду комуністичної Югославії 1991 році зробили сербські "загони смерті". Новий процес розпочнеться 13 червня.

Йовіца Станішич, один з найближчих соратників колишнього президента Сербії і Югославії Слободана Мілошевича, очолював за часів балканських воєн Службу державної безпеки Міністерства внутрішніх справ тодішньої Югославії, яка грала роль політичної поліції. Він сам здався Гаазькому трибуналу в 2003 році.

Франко Сіматовіч, один із заступників Станішича, очолював сили спецпризначення Служби держбезпеки, зокрема, був засновником сумнозвісного підрозділу спеціальних операцій, відомого також як "червоні берети". Ці воєнізовані загони, на основі яких створено підрозділ спецоперацій, брали участь в операціях на території Хорватії та Боснії і Герцеговини. Влада Сербії видала його Гаазькому трибуналу теж в 2003 році.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram