ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Однією з жертв переслідування геїв у Чечні виявився боєць Росгвардії, - "Новая газета"

За даними ЗМІ, в Чечні почався тиск на родичів геїв, які втекли з республіки.

Однією з жертв переслідування геїв у Чечні виявився боєць Росгвардії, - "Новая газета"
Рамзан Кадыров

Однією з жертв масового переслідування геїв у Чечні став боєць Росгвардії.

Про це пише "Новая газета" з посиланням на неназвані джерела.

"Ми передали слідству для перевірки нові дані про чотирьох постраждалих жителів Чечні. Трьох, за нашими відомостями, було вбито у зв'язку з підозрою в гомосексуальній орієнтації (серед них - співробітник Росгвардії)", - йдеться в повідомленні.

Як повідомляє видання, четверту людину зі списку, жителя Чечні, затримали через підозру в екстремізмі й убили. Його позасудова страта відбулася вже тоді, коли в республіці повним ходом йшла слідча перевірка.

Крім того, російським журналістам стало відомо, що жертвами антигейської кампанії в Чечні стали не тільки чеченці, а й росіяни. "Нам відомо про долю жителя Іжевська, який опинився у Чечні наприкінці лютого - на початку березня і також був затриманий, поміщений в одну з секретних в'язниць, потім його випустили. Однак... цю людину згодом почали шукати і вбили вже на території Росії", - йдеться в публікації.

За інформацією видання, найближчим часом буде винесено постанову про відмову в порушенні кримінальної справи за фактами переслідування геїв, але потім її скасують і перевірка триватиме. В рамках дослідчої перевірки вивчають не тільки інформацію про затримання, тортури і вбивства, а й публічні погрози на адресу журналістів "Новой газеты".

Видання пише, що зараз у Чечні почався тиск на родичів геїв, які втекли з республіки. Співробітники поліції змушують їх писати заяви про те, що сини чи брати поїхали "на заробітки в Москву наприкінці лютого" і жодних претензій до дій влади вони не мають. Журналісти стверджують, що мають аудіозапис такої вимоги з боку поліції.

Крім того, "Російська ЛГБТ-мережа" почала отримувати звернення від геїв, яких випустили із секретних в'язниць на початку травня - після старту дослідчої перевірки. Газета також має відомості про співпрацю деяких чеченських поліцейських зі слідством: вони передали спецслужбам списки затриманих.

"Новая газета" вперше повідомила про масові переслідування геїв у Чечні на початку квітня. За інформацією видання, в республіці затримали понад сотню людей, десятки могли бути вбиті.

Чеченське керівництво заперечує звинувачення в убивствах і заявило, що в республіці в принципі немає геїв. Слідство офіційно заявляло, що поки що інформація з публікацій "Новой" не підтвердилася.

"ЛГБТ-мережа" відзвітувала про евакуацію з Чечні понад 40 геїв, частина яких уже покинула Росію.

Нагадаємо, що 19 травня Європарламент закликав Чечню припинити переслідування геїв.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram