ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Більшість росіян визнали прийнятними тортури в окремих ситуаціях, - опитування

Запропоновані ситуації були реальними інцидентами жорстокого поводження.

Більшість росіян визнали прийнятними тортури в окремих ситуаціях, - опитування
Фото: EPA/UPG

Більшість росіян, які взяли участь в опитуванні фонду "Громадський вердикт" і Методичної лабораторії, визнали тортури з боку співробітників правоохоронних органів або лікарів психлікарні допустимими в деяких випадках.

Результати опитування виявилися в розпорядженні РБК.

Так, згідно з соцопитуванням, більшість респондентів виправдали тортури маніяка, який викрав дітей і приховує, де вони перебувають.

Опитаним пропонували декілька конкретних ситуацій, в яких потрібно було вирішити, чи припустиме застосування насильства, уявивши себе на місці поліцейських, лікарів психіатричної лікарні або тюремників. Усі випадки, пише РБК, були реальними інцидентами жорстокого поводження, за якими триває або був офіційний розгляд.

Так, 63,4% опитаних назвали допустимими тортури маніяка, який викрав дітей і приховує, де вони перебувають. 29,6% респондентів виступили проти насильства в цьому випадку. Більш ніж половина опитаних (51,7%) виправдали дії поліцейських, які наздогнали грабіжника, який вихопив сумку з рук пенсіонера, і завдали йому декількох ударів. Протилежну думку висловили 44% опитаних.

73,2% респондентів визнали, що співробітники психіатричної лікарні вчинили правильно, "нейтралізувавши" буйного пацієнта за допомогою інших хворих за відсутності санітарів. 22,4% визнали насильство в цьому випадку неприпустимим.

Більшість опитаних росіян відмовилися виправдовувати поведінку поліцейських, які катували студента, якого затримали за пограбування магазину. 6,7% респондентів упевнені, що насильство в цьому випадку допустиме. 38,1% учасників опитування підтримали співробітників поліції, які катували єдиного затриманого у справі про масове вбивство. Він не розкривав інформацію про своїх спільників і взяв усю провину на себе. Більш ніж половина опитаних (51,1%) визнала, що в цьому випадку тортури неприпустимі.

Дослідження включало загальноросійське телефонне опитування, в якому брали участь 786 респондентів, а також опитування в інтернеті. У розпорядженні РБК виявилися підсумки телефонного опитування. Дані інтернет-опитування наразі опрацьовують, повідомила соціолог "Громадського вердикту" Асмік Новикова.

Як пояснила соціолог "Громадського вердикту" Асмік Новикова, тему тортур в опитуваннях зазвичай зачіпають абстрактно, і "будь-яка людина скаже: тортури - це погано". "Підхід через дилеми дозволяє показати, що таке тортури на практиці. Є статті російського законодавства, що забороняють тортури; є міжнародне право. Але викорінити тортури не вдається. Тому що легко міркувати абстрактно і дуже складно приймати рішення в контексті конкретних обставин", - зауважила Новикова.

У 2014 році "Громадський вердикт" уже проводив опитування росіян на тему катувань - спільно з "Левада-Центром". Тоді його результати показали, що 59% росіян проти тортур, а ще 22% схильні підтримати їх заборону.

Нагадаємо, на початку березня Росія відкинула рекомендації ЄСПЛ щодо боротьби з тортурами в поліції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram