ГоловнаСвіт

У Швейцарії на референдумі проголосували за відмову від АЕС

Новий закон передбачає перехід на альтернативні джерела енергії. 

У Швейцарії на референдумі проголосували за відмову від АЕС

У Швейцарії в неділю, 21 травня, пройшов референдум за поступовий перехід на відновлювану енергетику, передає  DW.

За результатами попереднього підрахунку голосів, оприлюдненими телеканалом SRF, 58,2 відсотка учасників голосування висловилися за новий закон щодо енергетики й поступову відмову від АЕС.

Реформа передбачає, наприклад, заборону будівництва нових атомних електростанцій, а також скорочення використання в країні таких традиційних джерел електроенергії, як газ і вугілля. Їх мають замінити до 2050 року відновлювані джерела: сонячна, вітрова енергія, спалювання біомаси тощо.

Щоб полегшити перехід на альтернативні джерела енергії, передбачається додаткове фінансування з бюджету.

Водночас нинішні п'ять атомних електростанцій працюватимуть доти, доки наглядові органи вважатимуть їхню експлуатацію безпечною, повідомляє агентство AFP.

Противники нової енергетичної стратегії побоюються, що вона може поставити енергопостачання країни під загрозу і виявитися занадто дорогою. Критики називають відмову від АЕС копіюванням німецької енергетичної політики і вважають її недоречною для Швейцарії.

Як повідомлялося у квітні, Великобританія вперше з XIX століття прожила день без вугілля. Країна до 2025 року відмовиться від вугілля цілком.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram