ГоловнаСвіт

Альпіністи підтвердили обвалення схилу "Сходинка Гілларі" біля вершини Евересту

Це було нійбільш технічно складне місце на класичному маршруті сходження.

Одна з найвідоміших точок маршруту схождення на Еверест - майже вертикальний схил, який отримав назву "Сходинка Гілларі", - обвалилася. Ця інформація вперше з'явилася ще в травні минулого року, але тепер її офіційно підтвердили, пише BBC.

13-метровий схил був у вигляді гребеня зі снігу та льоду, який спортсменам необхідно було долати по одному. Тепер на цьому місці камені.

Фото: facebook.com / Everest Expedition

Обвал породи міг викликати вкрай руйнівний землетрус у квітні 2015 року в Непалі, при якому загинули понад 8 тисяч осіб, підземні поштовхи також викликали зсуви і сходи лавин. Сама Джомолунгма тоді зрушила на три сантиметри.

"Не знаю, що потрібно буде робити, коли снігового покриву не буде, оскільки зараз там лежать величезні камені, з якими буде вельми непросто впоратися", - зауважив британський альпініст Тім Моуздейл на сторінці "Експедиції Евересту" в фейсбуці. Минулого року він не зміг перевірити стан сходинки, оскільки та була засипана щільним шаром снігу, але цьогоріч він побачив лише уламки каменів на її місці.

"Сходинка Гілларі" - найбільш технічно складне місце на класичному маршруті до вершини Евересту з непальського боку. Скупчення черг з альпіністів у цьому місці - на висоті 8790 метрів - спровокувало багато смертей.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram