ГоловнаСвіт

NY Times: Китай на початку "десятих" років знищив шпигунську мережу ЦРУ

Таких втрат у американської розвідки не було з середини 80-х років.

NY Times: Китай на початку "десятих" років знищив шпигунську мережу ЦРУ
Фото: EPA/UPG

Влада Китаю в 2010-2012 роках знищила або відправила за ґрати від 18 до 20 інформаторів ЦРУ, що завдало серйозної шкоди розвідувальним операціям США в цій країні.

Про це йдеться в публікації New York Times.

Як пише газета, до 2010 року у ЦРУ сформувалася велика мережа інформаторів, у тому числі серед високопоставлених чиновників у Пекіні. Але потім потік інформації з апарату китайського уряду став вичерпуватися. На початку 2011 року агенти почали зникати. Одного з них застрелили на очах у колег у дворі державної будівлі.

У ЦРУ досі не змогли встановити, що призвело до розкриття мережі інформаторів. За однією з версій, китайцям удалося зламати систему комунікації ЦРУ. Можливо, також, що мережу було розкрито за допомогою "крота", впровадженого контррозвідкою КНР у 2010 році.

Розслідуванням цієї історії зайнялася група, до якої увійшли представники ФБР і ЦРУ. Операція, за словами одного зі співрозмовників видання, отримала назву "Медоїд" (Honey Badger).

Розкриття китайської мережі агентів стало одним із найсерйозніших провалів американської розвідки за кілька десятиліть, яке можна порівняти з наслідками вербування КДБ СРСР співробітника ЦРУ Олдріча Еймса і Роберта Ханссена з ФБР.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram