ГоловнаСвіт

Туреччина найближчим часом не скасовуватиме режим НС, - Ердоган

Турецький лідер заявив, що частини південно-східних і східних районів Туреччини переповнені зброєю.

Туреччина найближчим часом не скасовуватиме режим НС, - Ердоган
Эрдоган
Фото: EPA/UPG

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що режим надзвичайного стану в країні триватиме доти, доки ситуація не стане спокійною.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

"Ми не можемо скасувати надзвичайний стан, поки в країні не настане мир і благополуччя", - сказав Ердоган під час зустрічі бізнес-лідерів у Стамбулі.

За його словами, частини південно-східних і східних районів Туреччини, де зосереджена заборонена в країні Робітнича партія Курдистану (РПК), все ще переповнені зброєю.

"На цей момент гори на південному сході та сході заповнені печерами, під землею створені міста, заповнені боєприпасами", - зазначив голова Туреччини.

Нагадаємо, в середині квітня Туреччина продовжила надзвичайний стан, введений після спроби державного перевороту, ще на три місяці.

У 2013 році Анкара і РПК уклали угоду про припинення вогню. Цьому передувало збройне повстання РПК, що тривало з 1984 року. Жертвами конфлікту стали понад 40 тис. осіб. Перемир'я між турецькою владою і РПК було припинено в липні 2015 року. Приводом для відновлення активної фази протистояння став теракт у місті Суруч, коли загинули 32 людини, переважно курди. Відтоді загинули близько 500 мирних жителів і 800 співробітників сил безпеки.

Під час операцій сил безпеки знищено або заарештовано близько 8000 бойовиків РПК.

На сьогодні РПК визнано терористичною організацією не тільки в Туреччині, але і в Євросоюзі та США.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram