ГоловнаСвіт

Європарламент закликав Чечню припинити переслідування геїв

Парламентарії засудили представників чеченської влади, які провокують насильство щодо представників ЛГБТ-спільноти.

Європарламент закликав Чечню припинити переслідування геїв
Фото: EPA/UPG

Депутати Європейського парламенту закликають російську владу розслідувати повідомлення про незаконні затримання, тортури й убивства гомосексуалістів у Чечні.

Євродепутати звернулися до керівництва Чечні із закликом припинити переслідування геїв і провести розслідування схожих фактів. Парламентарії попросили Єврокомісію, Раду Європи і країни ЄС надати підтримку Росії в цьому розслідуванні, передає Радіо Свобода.

У спеціальній резолюції парламентарії засудили представників чеченської влади, які провокують насильство щодо представників ЛГБТ-спільноти та заперечують, що в республіці є геї.

Раніше в ефірі Радіо Свобода голова російської ЛГБТ-мережі Ігор Кочетков розповів, що за півтора місяця з Чечні вивезли 40 геїв, дев'ять з яких потім поїхали з Росії. Міністерство закордонних справ Литви повідомило, що видало візи двом жителям Чечні, які приїхали в країну через переслідування у зв'язку з їхньою сексуальною орієнтацією.

Раніше у травні три ЛГБТ-асоціації подали скаргу до Міжнародного кримінального суду на голову Чечні Рамзана Кадирова у зв'язку з повідомленнями про переслідування геїв у республіці.

Про масові затримання і вбивства геїв у Чечні, а також про секретні в'язниці для гомосексуалів на початку квітня повідомила "Новая газета". У Чечні цю інформацію спростували і заявили, що журналістів, які поширюють ці відомості, спіткає "кара Аллаха". На початку травня Путін пообіцяв обговорити тему переслідування гомосексуалів у Чечні з генпрокурором Юрієм Чайкою та головою МВС Володимиром Колокольцевим. До цього Путін зустрічався в Кремлі з Кадировим і обговорював з ним інформацію про переслідування геїв у регіоні.

Згодом постпред США при ООН Ніккі Хейлі і канцлер Німеччини Ангела Меркель вимагали від влади РФ втрутитися в ситуацію з переслідуванням геїв у Чечні. Прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей розповіла, що країна готова надати екстрену підтримку геям у республіці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram