ГоловнаСвіт

У США вперше в історії можуть на законодавчому рівні визнати геноцид українців, - почесний консул України

У 2017-2018 роках в Україні пройдуть жалобні заходи до 85-х роковин трагедії Голодомору.

У США вперше в історії можуть на законодавчому рівні визнати геноцид українців, - почесний консул України
Валерий Голобородько
Фото: usa.mfa.gov.ua

У проекті резолюції, винесеної зусиллями консульства України в США на голосування в штаті Вашингтон, Голодомор уперше названо "геноцидом сталінського режиму, направленим проти народу України". У разі прийняття резолюції, це буде перший в історії США факт подібного визнання, зроблений на законодавчому рівні.

Про це повідомив почесний консул США України в штатах Вашингтон і Орегон Валерій Голобородько в коментарі LB.ua.

Як зазначає дипломат, на цей момент День пам'яті жертв Голодомору офіційно встановлено законодавчими органами декількох штатів, включаючи Каліфорнію, але в цих документах не згадується про геноцид.

"Якщо резолюцію буде ухвалено, це буде значуща перемога правди над комуністичним духом, який проявляється в агресивній політиці і сьогоднішньої Росії, і має безпосередній стосунок до подій на сході України. Сьогодні, як і в минулому, ми бачимо, як брехня і заперечення правди призводять до загибелі десятків тисяч людей", - пояснив Голобородько.

Згідно з текстом резолюції, "Голодомор визнається геноцидом сталінського режиму, спрямованим проти народу України", в зв'язку з чим "Сенат штату Вашингтон урочисто пам'ятає і шанує мільйони жертв трагічного голоду, який стався в Україні у 1932-1933 роках, а також постановляє надалі законодавчому органу призначити на 26 листопада 2017 року День пам'яті жертв Голодомору в штаті Вашингтон і закликати окремих громадян, педагогів, підприємців, групи, організації та державні установи брати участь у проведенні Дня пам'яті жертв Голодомору, організовуючи відповідні заходи, спрямовані на шанування жертв і просвітництво жителів штату Вашингтон про цю трагедію".

Після затвердження копії цієї резолюції буде негайно передано секретарем Сенату в Комітет США з питань поширення інформації про Голодомор-геноцид в Україні в 1932-33 роках, а також у Консульство України в Сіетлі - для подальшого поширення.

Відзначимо, що тему Голодомору порушують у США не вперше. 13 жовтня 2006 року Конгрес США прийняв і президент Джордж Буш підписали закон США "Про надання дозволу Уряду України встановити на федеральній землі Округу Колумбія меморіал жертвам Голодомору в Україні 1932-1933 років". А півтора року тому, 7 листопада 2015 року, в центрі Вашингтона відбулася церемонія відкриття пам'ятника жертвам масового голоду в Україні 1932-1933 років.

Нагадаємо, напередодні прем'єр-міністр України Володимир Гройсман в Ізраїлі обговорив визнання Кнессетом Голодомору геноцидом українського народу

У 2017-2018 роках в Україні пройдуть жалобні заходи до 85-х роковин трагедії Голодомору.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram