ГоловнаСвіт

Китай і В'єтнам домовилися уникати суперечок у Південно-Китайському морі

Пекін назвав "позитивними" переговори китайського і в'єтнамського лідерів.

Китай і В'єтнам домовилися уникати суперечок у Південно-Китайському морі
Президент Китая Си Цзиньпин (справа) и президент Вьетнама Тран Дай Куанг (L) во время встречи в Пекине, 11 мая 2017.
Фото: EPA/UPG

Китай і В'єтнам будуть регулювати і належно контролювати свої морські спори, уникаючи дій, які ускладнили б або поглибили їх, щоб підтримувати мир у Південно-Китайському морі.

Про це йдеться в спільному комюніке двох країн, опублікованому МЗС КНР, передає агентство Рейтер.

Після того, як Китай назвав "позитивними" переговори щодо Південно-Китайського моря минулого тижня між головою КНР Сі Цзіньпіном і президентом В'єтнаму Чан Дай Куангом, країни в спільній заяві наголосили на необхідності контролю розбіжностей, наголошено в повідомленні.

Згідно із цією інформацією, обидві країни погодилися "регулювати і належно контролювати морські суперечки, не вживати жодних дій, щоб ускладнити ситуацію або поглибити, і підтримувати мир і стабільність у Південно-Китайському морі".

У документі також наголошено, що обидві країни провели "відвертий і глибокий обмін думками з морських питань і вирішили використовувати наявний механізм прикордонних переговорів для пошуку врегулювання".

На спірні острови в Південно-Китайському морі претендують Китай, Тайвань, Малайзія, Філіппіни, Бруней і В'єтнам. Найбільш напруженою є ситуація навколо рифа Скарборо, а також архіпелагу Спратлі, який, як вважають, багатий на нафту і газ. Крім того, острови архіпелагу мають стратегічне значення: зведення там злітно-посадкових смуг, що активно робить КНР, істотно посилить китайські позиції в регіоні. У червні 2014 року Китай почав зводити в спірних акваторіях штучні острови.

Нагадаємо, що Китай і В'єтнам досягали такої угоди ще 2015 року. Однак у 2016 році напруження між країнами зросло, оскільки КНР розмістила комплекси ППО на одному зі спірних островів у Південно-Китайському морі. При цьому Міноборони КНР стверджувало, що системи ППО розташовані на "відповідних островах і рифах" вже багато років.

Наприкінці минулого тижня Філіппіни відправили війська на спірний острів у Південно-Китайському морі. Маніла виділила на будівництво укріплень на спірній території $32 млн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram