ГоловнаСвіт

Партія Меркель виграла "репетицію" виборів у Бундестаг

Виборці Північного Рейну-Вестфалії вибрали ХДС.

Партія Меркель виграла "репетицію" виборів у Бундестаг
Арним Лашет, лидер ХДС в Северном Рейне - Вестфалии
Фото: EPA/UPG

Партія Християнсько-демократичний союз, лідером якої є Ангела Меркель, виграла місцеві вибори в Північному Рейні-Вестфалії, де раніше при владі перебували соціал-демократи.

"Німецька хвиля" з посиланням на перші екзит-поли повідомляє, що ХДС набирає 34,5% голосів, тоді як соціал-демократи - 30,5%. Тож кандидат від СДПН прем'єр-міністр землі Північний Рейн-Вестфалія Ханнелоре Крафт (Hannelore Kraft), імовірно, втратить посаду прем'єра.

Вільна демократична партія отримує 12%, "Союз-90"/"зелені" - 6%, Ліва партія - 5% голосів. У правопопулістської "Альтернативи для Німеччини" (АДН) - 7,5%, у Партії піратів - 1,2%. Інші партії набирають разом 3,3%.

За підсумками виборів можливі кілька варіантів коаліції, в тому числі і "великої коаліції" консерваторів і соціал-демократів, що діє на загальнофедеральному рівні.

Земельні вибори в Північному Рейні-Вестфалії називають "малими загальними", або генеральною репетицією голосування 24 вересня, коли в Німеччині обиратимуть новий склад бундестагу, а він після цього - канцлера.

За площею Північний Рейн-Вестфалія - тільки четверта із 16 федеральних земель ФРН, але за чисельністю населення - перша. Тут проживає майже чверть усіх німецьких виборців - понад 13 мільйонів. У минулому розстановка політичних сил у Північному Рейні-Вестфалії не раз ставала моделлю для центрального уряду.

Нагадаємо, що якщо ХДС здобуде перемогу на виборах у Буднестаг, Меркель стане канцлером Німеччини вчетверте. Кандидат від соціал-демократів - колишній голова Європарламенту Мартін Шульц.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram