ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

У РФ порушили кримінальну справу через колаж із "зеленим" пам'ятником "Батьківщина-мати" в пабліку Навального

У фонді Навального понарікали на аварійний стан монумента "Батьківщина-мати".

У РФ порушили кримінальну справу через колаж із "зеленим" пам'ятником "Батьківщина-мати" в пабліку Навального
Фото: Politonline.ru

У російському Волгограді правоохоронні органи порушили справу про реабілітацію нацизму у зв'язку з публікацією колажу, на якому обличчя меморіалу "Батьківщина-Мати" було пофарбовано в зелений колір.

Про це повідомив голова виборчої кампанії Навального Леонід Волков.

"У нашого координатора у Волгограді Олексія Волкова @Volkov_Alx вдома обшук - у кримінальній справі (!) про зеленку і фотошоп", - пише Волков.

Він уточнив, що "якийсь волонтер запостив дурну картинку, ми перепросили і витерли, маємо обшук".

Цю інформацію не підтвердили в регіональному Слідчому комітеті - старший помічник керівника слідчого управління СК у Волгоградській області Наталія Куницька заявила РБК, що не знає про участь співробітників відомства в обшуках у квартирі Олексія Волкова.

Пізніше Леонід Волков пояснив у своєму Facebook: "Прийшли з обшуком у справі, яку Управління СК у Волгоградській області порушило за ст. 354.1 "Реабілітація нацизму", за п. 3 цієї статті: "Поширення виразно нешанобливих до суспільства за змістом відомостей про дні військової слави і пам'ятні дати Росії, пов'язаних із захистом Вітчизни, а так само осквернення символів військової слави Росії, вчинені публічно".

Керівник юридичного відділу ФБК Іван Жданов заявив Бі-бі-сі, що інформація про порушення кримінальної справи була давно. "Місяць тому з'явилися дані, що начебто порушено кримінальну справу саме у зв'язку із цією картинкою, яка потрапила в Мережу. Вона, до речі, дуже швидко була витерта", - сказав він.

Волков також заявив, що, на його думку, справжньою образою ветеранів і всіх громадян Росії є не ця картинка, а аварійний стан монумента "Батьківщина-мати". "Ми-то картинку давно витерли, а ось чи виділить "Єдина Росія" гроші на ремонт пам'ятника, залишається питанням", - додав опозиціонер.

Напередодні, 11 травня, Навальний повернувся в Москву після поїздки в Іспанію, де йому була проведена операція на оці, яке постраждало після нападу з зеленкою.

Напад на Навального відбувся 27 квітня. Тоді опозиціонер прямував до столичного Центру міжнародної торгівлі для виступу на Global Event Forum. Невідомий, який чекав на політика біля автомобіля, хлюпнув Навальному в обличчя зеленкою, в результаті чого політик отримав хімічний опік правого ока.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram