ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Росія планує скоротити фінансування програми розвитку Арктики в чотири рази, - РБК

З програми виключили будівництво атомного криголама вартістю 80 млрд рублів.

Росія планує скоротити фінансування програми розвитку Арктики в чотири рази, - РБК
Нефтедобыча в Арктике

Мінекономрозвитку Росії запропонувало скоротити витрати на державну програму з розвитку Арктики з 209,7 мільярда рублів ($3,6 млрд) до 50,9 млрд за рахунок виключення з неї низки інфраструктурних проектів.

Про це повідомляє РБК із посиланням на учасника наради з питань соціально-економічного розвитку Арктичної зони, яка відбулася 14 квітня в прем'єр-міністра РФ Дмитра Медведєва

Відомство пропонує урізати програму з 2017 року по 2025 рік учетверо. Офіційно в міністерстві ситуацію не прокоментували. Співрозмовники РБК у Мінпромторгу і Мінекономрозвитку заявили, що скорочення держпрограми поки що мають попередній характер.

Двоє співрозмовників РБК відзначили, що з програми виключено будівництво атомного криголама "Лідер" вартістю 80 млрд рублів. За словами джерела в Мінпромторгу, будівництво "Лідера" може бути профінансовано з інших федеральних цільових програм.

Інше джерело видання зазначає, що з держпрограми виключили проекти МВС, пов'язані із забезпеченням безпеки в Арктиці, проект будівництва коштів підйому затонулих ядерних об'єктів і деякі природоохоронні та наукові проекти Мінприроди, в тому числі створення генетичного банку зразків арктичної берези. При цьому частина проектів уже належить до інших держпрограм, а інша - фінансується з позабюджетних коштів.

Програма розвитку Арктики розрахована на період до 2020 року. Відомства і компанії, зацікавлені в реалізації програми, будуть захищати її на нараді у віце-прем'єра РФ Дмитра Рогозіна. Нараду заплановано на 23 травня, повідомляє джерело РБК у Мінпромторгу. Інформацію підтвердило і джерело в Мінекономрозвитку.

За словами трьох різних джерел РБК у профільних відомствах, кошторис програми узгодять до 1 червня 2017 року. За даними джерел, на цю дату заплановано доповідь уряду щодо реалізації арктичної програми.

У лютому "Коммерсантъ" повідомляв, що Мінекономрозвитку внесло в уряд проект нової версії держпрограми розвитку Арктичної зони до 2025 року. У ньому, зокрема, йдеться про створення "опорних зон" в арктичних регіонах, яким федеральний центр буде надавати фінансову допомогу для розвитку інфраструктури. За інформацією видання, на фінансування програми відомство просить з бюджету 210 млрд рублів.

Нагадаємо, що 9 травня Росія показала арктичні системи ПВО на параді в Москві, тим самим давши зрозуміти, що нарощує військову міць у багатій вуглеводнями Арктиці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram