ГоловнаСвіт

Парламент Іспанії закликав перепоховати диктатора Франко

Крім того, парламент закликав ухвалити закон про належне вшанування пам'яті жертв режиму Франко.

Парламент Іспанії закликав перепоховати диктатора Франко
Фото: spanishsabores.com

Парламент Іспанії в четвер, 11 травня, закликав уряд перепоховати останки диктатора Франсіско Франко, які спочивають у базиліці в Долині полеглих неподалік Мадрида, передає DW.

Рішення підтримали 198 депутатів, один проголосував проти. Чинна консервативна Народна партія прем'єра Маріано Рахоя утрималася від голосування, повідомляє агентство AFP.

На думку ініціаторів постанови, представників Іспанської соціалістичної робочої партії (PSOE), Долина полеглих повинна бути місцем примирення, а не "місцем паломництва франкістів" і ультраконсерваторів. Крім того, парламент закликав ухвалити закон про належне вшанування пам'яті жертв режиму Франко. Однак уряд Рахоя юридично не зобов'язаний виконувати цю постанову.

Франко прийшов до влади в 1939 році після громадянської війни в Іспанії. За його наказом жертвам війни було побудовано базиліку в Долині полеглих, де і поховали його після смерті в 1975 році. Там же похований і Хосе Антоніо Прімо де Рівера, який у 1933 році заснував в Іспанії фашистську партію "Іспанська фаланга".

Незважаючи на те, що Франко створив ультраконсервативну диктатуру, він надавав Гітлеру дуже обмежену підтримку у часи Другої світової війни, не ухвалював антисемітського законодавства і в основному зберігав нейтралітет країни.

Як повідомлялося, в Держдумі Росії розробили законопроект, що пропонує "правовий механізм" перепоховання останків Володимира Леніна

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram