ГоловнаСвіт

П'яти країнам ЄС дозволили продовжити прикордонний контроль на півроку

Це останнє можливе продовження терміну прикордонного контролю в Шенгенській зоні.

П'яти країнам ЄС дозволили продовжити прикордонний контроль на півроку
Беженцы в Мюнхене, Германия
Фото: EPA/UPG

Німеччині, Австрії, Данії, Швеції і Норвегії дозволили продовжити прикордонний контроль на внутрішніх кордонах ще на півроку. Відповідне рішення ухвалене представниками країн Європейського Союзу на зустрічі в Брюсселі в четвер, 11 травня, передає Німецька хвиля.

Формально контроль на внутрішніх кордонах європейських держав, що входять в Шенгенську зону, дозволяється лише у виняткових випадках. Німеччина, однак, контролює кордон з Австрією ще з вересня 2015 року. Умовою такого прикордонного контролю є визнання на рівні ЄС факту "серйозної загрози громадському порядку або внутрішній безпеці".

Згідно з чинними Шенгенським правилами, нинішнє продовження прикордонного контролю на півроку - останнє можливе. Країни ЄС вважають, що варто поступово скасовувати прикордонний контроль і замість нього активніше залучати поліцію. Єврокомісія, однак, дійшла до висновку, що нинішнє продовження терміну прикордонного контролю ще на півроку необхідне для захисту зовнішніх кордонів ЄС. Крім того, у Греції зараз перебувають близько 60 тисяч мігрантів, які, можливо, хочуть перебратися у країни Західної Європи.

Міністр внутрішніх справ ФРН Томас де Мезьєр скептично поставився до пропозиції Єврокомісії замінити прикордонний контроль посиленим поліцейським контролем ще в поточному році. Він підкреслив, що повернутися до скасування контролю в Шенгенській зоні можна буде лише тоді, коли це дозволить загальна ситуація.

Нагадаємо, напередодні Угорщина і Словаччина звинуватили ЄС у порушеннях під час розподілу біженців.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram