ГоловнаСвіт

Німеччина готова підвищити оборонні витрати, - Меркель

НАТО очікує зростання участі держав-членів у його місіях і збільшення вкладень у допомогу за кордоном.

Німеччина готова підвищити оборонні витрати, - Меркель
Меркель
Фото: EPA/UPG

Канцлер ФРН Анґела Меркель заявила, що ситуація з безпекою в Європі змінюється не на краще, зростає терористична загроза, і Берлін готовий підвищувати частку оборонних видатків.

Про це вона заявила в Берліні після переговорів з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом, повідомляє "Укрінформ".

"Німеччина стоїть на тому, щоб виконувати свої зобов'язання. Увесь федеральний уряд... хоче твердо дотримуватися і працює над цим", - запевнила Меркель, маючи на увазі рішення саміту НАТО в Уельсі в 2014 році.

Столтенберг зауважив, що ФРН рухається в правильному напрямку. Він очікує, що "всі союзники також виконають зобов'язання, які вони взяли на себе в 2014 році", - довести оборонні витрати до не менш ніж 2% ВВП. Цільовий показник повинен бути досягнутий поступово до 2024 року. В Німеччині цей показник уже багато років утримується на рівні близько 1,2%.

При цьому Столтенберг додав, що йдеться не тільки про гроші, Альянс очікує зростання участі членів у його місіях, підвищення їх "можливостей", а також збільшення вкладень у допомогу за кордоном. Він відзначив участь бундесверу в посиленні присутності в Східній Європі (Німеччина направила 130 солдатів в Литву) і в Афганістані.

Нагадаємо, 25 травня відбудеться саміт НАТО. Очікують, що основними темами зустрічі стануть розподіл оборонних витрат і боротьба з тероризмом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram