ГоловнаСвіт

Расмуссен закликав союзників по НАТО надати Україні летальну зброю

Колишній генсек НАТО заявив про необхідність надати Україні статус "головного союзника" США поза Альянсом.

Расмуссен закликав союзників по НАТО надати Україні летальну зброю
Расмуссен

Колишній генеральний секретар НАТО Андерс фог Расмуссен заявив, що зараз настав час для союзників по НАТО, і особливо для США, надати Україні оборонну летальну зброю.

"Це буде мати ефект стримування перед збройними силами, що їх підтримує Росія", - заявив він в інтерв'ю "Укрінформу".

"Я також відстоюю позицію, щоб США надали Україні особливий статус, так званого "головного союзника" (MNNA) поза членством у НАТО. Це не надасть гарантій безпеки для України, але забезпечить потенційний доступ до деяких видів озброєнь, а також, що найважливіше, - стане потужним сигналом Росії про зобов'язання Вашингтона щодо України", - наголосив Расмуссен.

За словами колишнього генсека, якщо особливий статус головного союзника поза членами НАТО буде надано, це також означатиме з боку Вашингтона підтримку членства України в НАТО і безальтернативність цієї перспективи.

Також Расмуссен заявив про необхідність залучити США до переговорів у "нормандському форматі".

"Мінськ" є найкращим форматом для утримування Путіна за столом переговорів. Однак я скептично ставлюся до того, що Москва розглядає "Мінськ", як справжню можливість вирішення конфлікту в Східній Україні. Це радше шлях для утвердження російських прихильників у регіоні. Я переконаний, що найкращим варіантом є збереження нормандських партнерів, але також із залученням США до переговорів. Необхідне чітке визначення, які досягнення в цьому повинні бути і коли", - підсумував він.

Як повідомляли раніше сьогодні, Україна попросила США приєднатися до "нормандського формату".

Нагадаємо, розмови про розширення "нормандської четвірки" (Україна, Росія, Німеччина, Франція) час від часу активізуються на різних рівнях. Найпопулярніша пропозиція - включити в неї США і Великобританію як гарантів безпеки України за Будапештським меморандумом. Також бажання включитися в переговори проявляла Польща, але цю пропозицію ще в 2014 році заблокувала Росія.

Основна претензія до "нормандського формату" - відсутність значного прогресу в мирному врегулюванні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram