ГоловнаСвіт

У Білорусі виконали черговий смертний вирок

Розстріляли 34-річного жителя Гомеля, засудженого за вбивство двох жінок, зґвалтування і викрадення.

У Білорусі виконали черговий смертний вирок
Фото: Макс Левин

У Білорусі розстріляли за смертним вироком жителя Гомеля Сергія Вострикова, засудженого за жорстоке вбивство двох жінок, зґвалтування і викрадення.

Про це повідомляє місцеве видання "Белсат".

За даними правозахисників, смертний вирок щодо 34-річного Вострикова могли виконати в період з 13 по 29 квітня, оскільки останній лист із СІЗО №1, де він утримувався, було датовано 13 квітня, а обласний суд отримав повідомлення про виконання смертного вироку 29-го. Крім того, 5 квітня матері дозволили зустрітися з сином у СІЗО. Це була їхня остання зустріч.

Правозахисники не виключають, що також розстріляно ще одного засудженого до смертної кари - жителя Мозиря Кирила Казачека, якого визнано винним у вбивстві двох власних дітей. Ця інформація уточнюється.

У камері смертників також залишається житель Наровля Олексій Міхаленя, у якого ще є можливість оскаржити вирок у Верховному суді.

Нагадаємо, Білорусь залишається єдиною країною в Європі і СНД, де зберігається смертна кара, яка, відповідно до Конституції, застосовується як виняткова міра покарання за особливо тяжкі злочини. Вирок суду виконують через розстріл. Родичам смертників, як правило, не повідомляють про розстріл і не дають останнє побачення перед стратою. Тіла розстріляних не видають родичам, а місця їхнього поховання не повідомляють.

Смертну кару в республіці засуджують ЄС, БДІПЛ ОБСЄ і низка міжнародних організацій.

У березні 2017 року Гомельський обласний суд засудив до смертної кари 32-річного неодноразово судимого чоловіка, який убив у Наровлі двох літніх людей - брата і сестру.

У 2016 році в Білорусі виконали чотири смертні вироки. За даними правозахисників, з початку 1990-х років у країні засудили до смертної кари понад 400 осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram