ГоловнаСвіт

ЮНЕСКО назвала Ізраїль "окупаційною державою"

В резолюції про статус Єрусалима засуджується анексія Ізраїлем східної частини міста.

ЮНЕСКО назвала Ізраїль "окупаційною державою"

Виконавча рада ЮНЕСКО ухвалила критичну щодо Ізраїлю резолюцію про статус Єрусалима. За документ, в якому Ізраїль називають "окупаційною державою", у п'ятницю, 5 травня, в Парижі проголосували 22 учасники засідання, 23 утрималися, а проти ухвалення резолюції були десятеро, передає Німецька хвиля.

Всі заходи, що вживаються Ізраїлем з метою зміни "статусу священного міста Єрусалиму", не мають жодної юридичної сили, йдеться в тексті. Особливо у документі засуджується анексія Ізраїлем східного Єрусалима.

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху назвав резолюцію "абсурдною".

"Немає іншого народу, для якого Єрусалим був би настільки священним і важливим", як для "єврейського народу", заявив він. ЮНЕСКО намагається оскаржити цю просту істину", додав глава ізраїльського уряду.

Два дні тому Нетаньяху заявив про нове скорочення внесків Ізраїлю в ООН у разі ухвалення резолюції.

"Ці систематичні знущання мають свою ціну", - заявив він.

У жовтні виконавча рада ЮНЕСКО затвердила резолюцію про Храмову гору, назвавши її виключно мусульманською святинею. Єрусалим позначений в документі як священне місто для трьох монотеїстичних релігій - іудаїзму, християнства та ісламу, однак Храмовій горі присвячений окремий абзац тексту, де використовується лише її арабська назва - Харам аш-Шаріф, і згадуються мусульманські святині, розташовані там - Купол Скелі і мечеть аль-Акса. Проект внесли на голосування Палестинська автономія і сім арабських країн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram