ГоловнаСвіт

Німеччина не дозволить Туреччині провести референдум з приводу страти на своїй території

Поки що ніяких звернень до німецької влади про організацію подібного голосування не надходило.

Німеччина не дозволить Туреччині провести референдум з приводу страти на своїй території
Штеффен Зайберт
Фото: EPA/UPG

Німеччина не планує надавати право туркам, які живуть на її території, брати участь у референдумі про відновлення смертної кари в Туреччині, якщо Анкара вирішить його провести.

Про це заявив офіційний представник уряду ФРН Штеффен Зайберт, повідомляє "Укрінформ"

"Неможливо собі уявити політично, що ми погодилися б провести подібне голосування в Німеччині про заходи, які чітко суперечать нашому основному закону і європейським цінностям", - сказав Зайберт.

За його словами, в разі організації інших виборів або референдуму, громадяни цієї країни мають законне право проголосувати в її посольстві або консульствах. Однак у цьому випадку "немає такого зобов'язання погоджуватися на подібний запит, що означає, що федеральний уряд може і не дати свого схвалення, він може заборонити голосувати в Німеччині", пояснив Зайберт.

Разом із тим, зазначив він, наразі це питання гіпотетичне і ніяких звернень до німецької влади про організацію подібного голосування не надходило. Але якщо надійде, то ФРН буде використовувати свої "законні засоби", щоб не допустити такого голосування.

Раніше канцлер ФРН Анґела Меркель заявила, що повернення Туреччини до практики смертної кари поставить крапку в переговорах про членство країни в ЄС.

Президент Реджеп Таїп Ердоган скасував смертну кару в 2004 році, перебуваючи на посаді голови уряду, проте після спроби путчу в липні 2016 року в країні знову заговорили про можливість відновлення страти.

Нагадаємо, 26 квітня президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив про можливий перегляд позиції щодо вступу Туреччини в ЄС.

Угоду про асоціацію Туреччини і ЄС було підписано в 1963 році. У 2016 році Європарламент схвалив резолюцію про призупинення переговорів про членство Анкари через жорсткі дії турецької влади щодо опозиції після спроби держперевороту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram