ГоловнаСвіт

Китайський конкурент Boeing 737 і Airbus A320 здійснив перший політ

Ціна пасажирського лайнера Comac C919 вдвічі менша.

Китайський конкурент Boeing 737 і Airbus A320 здійснив перший політ
Comac C919
Фото: EPA/UPG

Новий пасажирський літак китайської розробки в п'ятницю виконав свій перший політ.

Comac C919, за задумом китайських виробників, повинен стати прямим конкурентом Boeing 737 і Airbus A320, пише Бі-бі-сі.

У разі успіху C919 стане першим китайським середньомагістральним літаком, якому вдасться вийти на світовий ринок авіаперевезень.

Літак належить державній компанії Comac, його почали розробляти ще у 2008 році, проте запуск кілька разів відкладали. Це вузькофюзеляжний літак з одним центральним проходом у салоні, здатний взяти на борт до 168 пасажирів. Він буде літати на відстань до п'яти з половиною тисяч кілометрів.

За даними китайських ЗМІ, вартість літака складе близько 50 мільйонів доларів - менш ніж половину ціни Boeing 737 чи Airbus A320.

Літак піднявся в повітря з міжнародного аеропорту Шанхая. У цьому місті розташована складальна лінія виробничого центру компанії.

C919 зібрали в Китаї, але з використанням великої кількості імпортних технологій, наприклад, двигунів французько-американського виробника CFM.

Повідомляють, що попередньо замовлено вже 500 літаків для 23 авіакомпаній - і китайських, і зарубіжних.

Основним покупцем стане авіакомпанія China Eastern Airlines.

Європейський регулятор безпеки польотів уже взявся до сертифікації літака - це ключовий етап, який дозволить літаку вийти на міжнародний ринок.

Китай хотів запустити власну цивільну авіаційну промисловість ще з 1970-х років, тоді дружина Мао Цзедуна Цзян Цин особисто підтримала проект. Однак літак Y-10, побудований в 1970-х на базі американського Boeing 707, виявився дуже непрактичним через велику вагу, в результаті були виготовлені тільки три екземпляри.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram