ГоловнаСвіт

Молдова викликала "на килим" російського дипломата через військові плани у Придністров'ї

Російську сторону закликали утриматися від участі в таких заходах, які суперечать положенням молдовсько-російської угоди від 1992 року.

Молдова викликала "на килим" російського дипломата через військові плани у Придністров'ї

Тимчасового повіреного у справах Росії в Кишиневі Олену Копніну викликали в МЗС Молдови в зв'язку з намірами військових підрозділів оперативної групи російських військ, дислокованих у Придністров'ї, брати участь у заходах, приурочених до 9 травня.

Про це повідомили в прес-службі зовнішньополітичного відомства Молдови, пише "Укрінформ".

"Представник міністерства закордонних справ і європейської інтеграції висловив заклопотаність у зв'язку з намірами дислокованої на території Придністровського регіону оперативної групи російських військ брати участь у заходах, приурочених до 9 травня. Російську сторону закликали утриматися від участі в таких заходах, які суперечать положенням молдовсько-російської угоди від 1992 року, згідно з якою російські військовослужбовці, дислоковані в Придністров'ї, зобов'язалися суворо дотримуватися принципів нейтралітету в відносинах між двома берегами Дністра до повного виведення російських військ із території Республіки Молдова", - йдеться в повідомленні МЗС.

У цьому контексті молдовська сторона висловила подив через нещодавні рішення влади невизнаного Придністров'я про використання на території регіону російського прапора як другого державного, а також про оголошення Дня Росії (12 червня) знаменною датою в Придністров'ї.

У МЗС Молдови також заявили, що згадані дії можуть мати негативний вплив як на двосторонні відносини між Молдовою і Росією, так і на процес Придністровського врегулювання, закликавши російську владу як посередників на переговорах дати адекватну оцінку подіям, що відбуваються в регіоні.

Нагадаємо, раніше Конституційний суд Молдови визнав незаконним розміщення іноземних військ на території країни. Щодо Придністров'я при цьому було використано слово "окупація".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram