ГоловнаСвіт

Голови МЗС п'яти країн Європи зажадали розслідувати викрадення геїв у Чечні

Європейські міністри закликали уряд РФ гарантувати безпеку активістів і журналістів, які проводять розслідування.

Голови МЗС п'яти країн Європи зажадали розслідувати викрадення геїв у Чечні
Кадыров

Міністри закордонних справ Франції, Німеччини, Великобританії, Нідерландів та Швеції написали колективний лист голові МЗС РФ Сергію Лаврову в зв'язку з правами гомосексуалістів у Чечні та погрозами на адресу журналістів. 

Про це повідомляє RFI.

Європейські дипломати висловили стурбованість у зв'язку з ситуацією і зажадали провести розслідування.

"Шановний колега, ми глибоко схвильовані численними повідомленнями міжнародних організацій щодо репресій, жертвами яких стали гомосексуалісти в Чечні", - йдеться в листі.

Автори листа закликали "російський уряд розслідувати ці жахливі звинувачення і гарантувати безпеку активістів і журналістів, які проводять розслідування".

Крім того, голови МЗС закликали "російський уряд використовувати свій вплив на регіональні влади Чечні, щоб репресії негайно припинилися, постраждалі отримали допомогу, а винуваті постали перед судом".

Під листом підписалися Жан-Марк Еро (Франція), Зіґмар Габріель (Німеччина), Борис Джонсон (Великобританія), Берт Кундерс (Нідерланди) і Маргот Валльстрем (Швеція).

Раніше постпред США при ООН Ніккі Хейлі також закликала розслідувати викрадення геїв у Чечні. Крім цього, канцлер ФРН Анґела Меркель попросила президента РФ Володимира Путіна втрутитися в ситуацію з переслідуваннями гомосексуалів у Чечні.

На початку квітня "Новая газета" опублікувала розслідування про масові затримання в Чечні людей нетрадиційної сексуальної орієнтації. Пізніше вийшло продовження матеріалу, що містить свідчення масових порушень прав представників ЛГБТ-спільноти в Чечні.

Наприкінці квітня Басманний суд Москви прийняв скаргу "Новой газети" на бездіяльність Слідчого комітету Росії з приводу переслідувань геїв у Чечні.

"Новая газета" звернулася зі скаргою до суду після того, як закінчився десятиденний термін із моменту публікації фактів масового переслідування жителів Чечні через їх гомосексуальну орієнтацію.

Влада Чечні неодноразово називала публікації наклепом. Голова республіки Рамзан Кадиров на зустрічі з президентом РФ Володимиром Путіним заперечував затримання в Чечні. Публікації в ЗМІ він назвав "провокацією".

Нагадаємо, 24 квітня "Новая газета" звинуватила Кадирова у брехні Путіну.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram