ГоловнаСвіт

Колишні керівники розвідслужб США назвали успішним втручання РФ в американські вибори

Експерти вважають, що Росія може спробувати втрутитися у вибори у Франції та Німеччині.

Колишні керівники розвідслужб США назвали успішним втручання РФ в американські вибори
Фото: www.tatar-inform.ru

Росії вдалося "створити політичні розбіжності" шляхом втручання у вибори президента США 2016 року.

Про це заявили колишній голова національної розвідки США Джеймс Клеппер і колишній голова комітету з розвідки Майк Роджерс, виступаючи в Гарвардському університеті, повідомляє агентство Рейтер.

Клеппер і Роджерс прийшли до висновку, що Росія, радше за все, вирішила, що домоглася свого на виборах у США і може спробувати повторити такі дії в інших країнах. Як приклад Клеппер назвав вибори у Франції та Німеччині.

"Їхньою метою було посіяти невдоволення і недовіру. Вони хотіли, щоб ми вчепилися одне одному в горлянки, коли все скінчиться. Я сказав би, що це впливає на законодавчий процес сьогодні. Це вдалося дуже успішно", - сказав Роджерс.

Клеппер додав, що Росія давно намагається впливати на поведінку американських виборців. Тепер же країна, за його словами, знайшла найдешевший спосіб робити це - поширюючи дезінформацію через популярні соцмережі.

Роджерс зазначив, що, на його думку, Росія заледве чи ставила на перемогу Дональда Трампа більше, ніж американські виборці.

На початку березня Bloomberg повідомив про те, що російські хакери продовжують атакувати сервери США. Зокрема, атак зазнали сервери так званих прогресивних (ліберальних) груп у США. Метою втручання було отримання компромату і вимагання грошей. За інформацією джерел агентства, методи хакерів вказують на групу Cozy Bear, яку у США вважають пов'язаною з російським урядом. Також її вважають відповідальною за злом серверів Національного комітету Демократичної партії США.

У лютому Норвегія запідозрила російських хакерів у спробі злому пошти держслужбовців. Методи роботи також вказували на Cozy Bear.

Нагадаємо, що наприкінці грудня 2016 року США випустили доповідь про хакерські атаки під час американської президентської кампанії. У доповіді вказано дві російські хакерські групи - APT28 і APT29. Остання також відома як Cozy Bear. США тоді ж ввели проти Росії санкції, звинувативши в хакерських атаках. Обмеження торкнулися кількох фізичних осіб, а також ГРУ і ФСБ. У Кремлі відкинули всі звинувачення США і назвали санкції "незаконними".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram