ГоловнаСвіт

У Македонії поновилися протести проти нової правлячої коаліції

Демонстрації пройшли мирно.

У Македонії поновилися протести проти нової правлячої коаліції
Македония
Фото: EPA/UPG

Тисячі демонстрантів-націоналістів відновили 2 травня свої протести в столиці Македонії Скоп'є проти нового коаліційного уряду за участю етнічних албанських партій.

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Протестувальники стверджують, що угода, укладена між соціал-демократами й етнічними албанськими партіями, загрожує національній єдності.

Ця угода, як очікують, збереже консервативну партію "ВМРО-ДПМНЄ" ("Внутрішня македонська революційна організація - Демократична партія македонської національної єдності") колишнього прем'єра Ніколи Груєвського, яка виступає проти, зокрема, плану зробити албанську мову другою офіційною.

Остання демонстрація відбулася, коли представники "ВМРО-ДПМНЄ" після обрання 27 квітня нового спікера парламенту - етнічного албанця Талата Джафері штурмували парламент і побили декількох депутатів. Представники "ВМРО-ДПМНЄ" завадили Джафері увійти в офіс, стверджуючи, що його обрання недійсне, тому що не відповідало парламентським процедурам.

У результаті заворушень було поранено близько 100 осіб. Ці дії засудили в ЄС і США, які вжили заходів для визнання нового коаліційного уряду.

Держдепартамент США минулого тижня відправив у Скоп'є високопоставленого чиновника, щоб закликати лідерів "ВМРО-ДПМНЄ" мирно віддати владу новій коаліції.

Але 2 травня під час мітингів не було ознак того, що "ВМРО-ДПМНЄ", яка править країною протягом багатьох років або її прихильники, готові йти мирно. Вони заявили, що значне інакомислення щодо нового уряду свідчить: громадськість не бажає, щоб "ВМРО" поступилася владою. У партії наполягають на тому, що Македонія повинна оголосити нові вибори.

"Ми повинні продовжити наш бій, у нас немає іншої країни", - сказав один з організаторів протесту Богдан Ілієвскі біля парламенту, де 2 травня були посилені патрулі правоохоронців.

Протести напередодні були мирними, хоча місцеві ЗМІ повідомили про виявлення вибухонебезпечного предмета.

Етнічні албанці становлять майже четверту частину двомільйонного населення Македонії.

Нагадаємо, націоналісти перемогли на парламентських виборах у Македонії в грудні 2016 року. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram