ГоловнаСвіт

Ердоган пригрозив відмовитися від євроінтеграції Туреччини

Президент Туреччини поставив ультиматум: або нові переговори, або "до побачення". 

Ердоган пригрозив відмовитися від євроінтеграції Туреччини
Фото: EPA/UPG

Президент Туреччини Реджеп Ердоган  заявив, що його країна може відмовитися від вступу в Європейський Союз, якщо Брюссель не відкриє нові глави переговорів з цього питання.

Про це пише  AFP.

Туреччина подала заявку на вступ до Євросоюзу ще 1987 року, але переговори почалися лише 2005 року. Діалог неодноразово переривався через розбіжності між Анкарою і Брюсселем. Щоб стати членом Євросоюзу, Туреччина має адаптувати свою правову систему до європейської. Зміст правової концепції ЄС - так званої acquis communautaire - складається з 35 глав. До цього часу для Туреччини відкриті лише 16 глав.

"Іншого вибору, окрім як відкрити глави, які ви ще не відкрили, немає. Якщо ви їх відкриєте - чудово. Якщо не відкриєте - тоді до побачення. Туреччина не їхній швейцар [щоб чекати біля дверей]", - заявив Ердоган, виступаючи перед членами Партії справедливості і розвитку (AKP), до якої він зміг повернутися завдяки конституційній реформі.

Ердоган після референдуму про розширення повноважень президента вже говорив про можливість всенародного голосування з питання вступу до ЄС.

Про те, що Європі слід змінити своє ставлення до Туреччини, висловився і глава МЗС Мевлют Чавушоглу в інтерв'ю A Haber. Він заявив, що якщо Брюссель хоче продовжити переговорний процес з Туреччиною, то йому "слід скоригувати ставлення". Водночас міністр зазначив, що в Туреччині немає жодних проблем з ЄС. "Чому ні з того ні з сього Туреччина повинна ворогувати з Європою чи мати будь-які проблеми, пов'язані з європейськими цінностями, в які вірить. Цінності Європи - це й цінності Туреччини. Такі цінності, як демократія, права людини і свободи не монополізовані однією країною. Єдина проблема полягає в ставленні ЄС до Туреччини", - цитує Чавушоглу видання "Анадолу".

Нагадаємо, угода про асоціацію між Туреччиною та Євросоюзом була підписана 1963 року, а заявку на членство в ЄС Анкара подала 1987-го. Переговори про вступ при цьому почалися тільки 2005 року. За цей час були узгоджені 14 із 35 технічних пунктів, які турецькій владі слід виконати, щоб досягти стандартів європейської спільноти. Ще 17 пунктів на цей час заблоковані, а щодо чотирьох ведуться перемови. Розбіжності між Брюсселем і Анкарою, зокрема, стосуються позиції Туреччини щодо Кіпру та небажання багатьох європейських політиків бачити мусульманську країну в союзі.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram