ГоловнаСвіт

У Польщі заявили про можливість відновлення пам'ятника УПА в Грушовичах

Це стане можливим після розкопок і підтвердження, що в могилі справді поховані останки українців.

У Польщі заявили про можливість відновлення пам'ятника УПА в Грушовичах
Фото: portalprzemyski.pl

Могила воїнів УПА може бути впорядкована на кладовищі в Грушовичах після проведення відповідних археологічних досліджень і підтвердження, що в цьому місці справді поховані останки українців.

Про це йдеться в офіційній заяві Інституту національної пам'яті Польщі (ІНП), передає

ZAXID.NET.

"Польська сторона неодноразово наголошувала в кореспонденції з українськими партнерами, що об'єкт, який існує з 1994 року  на кладовищі в Грушовичах потрібно розібрати, щоб провести археологічні дослідження, що мають на меті підтвердити наявність людських останків під пам'ятником, а могила могла б бути упорядкована Міжвідомчою комісією (Україна - ред .) у співпраці з польською стороною та підлягала б юридичному захисту з боку польської держави. Ми і надалі дотримуємося своєї позиції в цьому питанні й готові допомогти українській стороні", - йдеться в заяві ІНП.

Водночас, польська сторона "з подивом" сприйняла інформацію Українського інституту національної пам'яті, що у відповідь на демонтаж пам'ятника в Грушовичах українська сторона  призупинить процес легалізації польських меморіальних об'єктів на території України і надання дозволів на проведення робіт з пошуку поховань та облаштування польських місць пам'яті в Україні.

Відзначається, що ІНП неодноразово інформував українських колег, а також Об'єднання українців у Польщі (ОУП), що "об'єкт у Грушовичах установлений нелегально".

Польська сторона відкидає звинувачення в тому, що вона не реагує на акти вандалізму щодо нелегально встановлених українських пам'яток на своїй території. У заяві наголошується, що після нападів, імовірно проросійських сил на інші місця пам'яті, ІНП закликав українську сторону "до діалогу зі зміни їхньої форми, написів, що дозволило б їхню легалізацію".

Зазначається, що польська сторона не сприймає також аргументацію українців про те, що 105 польських пам'ятників на території України є нелегальними, оскільки раніше українська сторона не висловлювала своїх побоювань з приводу їхньої легальності.

Нагадаємо, 26 квітня в селі Грушовичі розібрали пам'ятник воїнам УПА, побудований на місцевому кладовищі 23 роки тому. Монумент, встановлений місцевими українцями, демонтували діячі польських націоналістичних організацій. При руйнуванні пам'ятника був присутній староста громади, на території якої розташоване кладовище. Монумент зруйнували за рішенням місцевої влади як "незаконно встановлений".

Напередодні Мінкультури Польщі назвало законним демонтаж пам'ятника в Грушовичах і заявило, що УПА відповідальна за загибель тисяч поляків.   

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram