ГоловнаСвіт

Литовець обдурив Google і Facebook на $100 млн

Видаючи себе за азіатського бізнесмена, він підробляв рахунки, контракти і виманював дані фішингом.

Литовець обдурив Google і Facebook на $100 млн
Фото: Пресс-служба ГПСУ

48-річний громадянин Литви Евальдас Рімасаускас обдурив транснаціональні IT-корпорації Google і Facebook на 100 млн доларів, повідомляє ВВС.

У березні литовцеві пред'явили звинувачення в шахрайстві.

У міністерстві юстиції США повідомили, що Рімасаускас з 2013 по 2015 рік видавав себе за азіатського бізнесмена, що виробляє програмне забезпечення. Замість цього він підробляв рахунки, контракти і виманював дані фішингом.

Фішинг - один з найпоширеніших методів інтернет-шахрайства, націлений на отримання доступу до логінів і паролів користувача.

Коли міністерство вперше повідомило про затримання Рімасаускаса в Литві, воно не вказувало потерпілих.

"Підроблені електронні листи розсилалися співробітникам компаній, що регулярно приводило до переказів мільйонів доларів на рахунки "азіатської" компанії", - відзначали в Мін'юсті США.

Всі ці повідомлення були оформлені як листи від однієї компанії, однак всі вони вели на помилкові адреси, на які працівники Google і Facebook переводили кошти.

У транснаціональних IT-корпораціях заявляють, що помітили витік даних у відділі продажів, оперативно попередили владу і повернули собі гроші. Яким саме способом домоглися відшкодування збитків, в компаніях не уточнюють.

Згідно з недавнім звітом Європолу, кіберзлочини, засновані на фішингу, останнім часом почастішали, в зв'язку з чим компаніям радять ретельніше перевіряти історію тих, з ким вони співпрацюють.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram